Събития

Млади строители се състезаваха в Монтана

  07.05.2021 13:58             
Млади строители се състезаваха в Монтана

Монтана беше домакин на регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад строител”. В надпреварата участваха отбори от четири професионални гимназии в  Северна България - "Ангел Попов" - Велико Търново, "Проф. арх. Стефан Стефанов" – Монтана, "Васил Левски" - Видин, "Димитраки Хаджитошин" - Враца. Учениците се състезаваха в четири  дисциплини - мазилки, шпакловки и бояджийски работи, облицовки и настилки, зидария, сухо строителство.

Първото място в крайното класиране е за учениците от Монтана с 34 точки от всички дисциплини. Втори са възпитаниците на професионалната гимназия във Видин, трети майсторите от Велико Търново и четвърти състезателите от Враца.

„Вашето участие в състезанието е успех за преподавателите, за училищата и за вас самите. Способностите, които сте придобили ще ви бъдат много полезни и често ще се сещате за хората, които първи са ви учили.”, каза областният управител Росен Белчев.

Гост на състезанието беше и председателят на камарата на строителите в България – инж.Данка Кирилова.

„За да се създаде нещо различно са нужни хора със сърца, които мислят иновативно, а тук са събрани точно такива момичета и момчета. Те работят с желание и страст.”, подчерта инж. Кирилова.

Гимназията по строителство в Монтана е домакин на състезанието за четвърта година. Директорът инж. Красимира Каменова е категорична, че строителството не е само занаят, то е изкуство и децата, избрали да учат в гимназии по строителство, са наистина творци и го доказват всеки ден.