Свят

Паника в САЩ, такова кошмарно нещо не се е случвало от 1979 г. насам

  07.05.2021 08:20             
Паника в САЩ, такова кошмарно нещо не се е случвало от 1979 г. насам

През 2020 г. раждаемостта в САЩ продължи шестгодишния си спад, достигайки най-ниската си точка от 1979 г. насам. Това показват предварителни данни, публикувани от отдел на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), съобщава CNBC.
Миналата година броят на новородените в Америка е спаднал с 4%. Това е два пъти повече от средния годишен процент, който е регистриран в страната от 2014 г. насам. Общите коефициенти на раждаемост и фертилност също са спаднали с 4%, достигайки рекордно ниско ниво, уточнява Фокус.
Според CDC, раждаемостта в САЩ е толкова ниска, че страната е „под нивото на възпроизводство“ на населението. С други думи, всеки ден в страната умират повече хора, отколкото се раждат, се подчертава в материала.
Агенцията не свързва тези тенденции директно с пандемията от COVID-19. В същото време тя изследва раждаемостта сред жителите на пет района на Ню Йорк в разгара на епидемията от коронавирус в САЩ.
През изминалите април и май много жители на града са избрали да раждат извън Голямата ябълка. Сред белите жени тази цифра е нараснала 2,5 пъти в сравнение с 2019 г. Напротив, сред афро-американските и латиноамериканските жени тя беше значително по-ниска.
Като цяло от 2019 до 2020 г. броят на новородените латиноамериканци е намалял с 3%, а на чернокожите и белите - с 4%. Раждаемостта сред подрастващите е спаднала значително. Така например, сред момичетата на възраст от 15 до 17 години, показателят е спаднал с рекордните 6%.
Според CDC, коефициентът на плодовитост сред жените на възраст 20-24 и 25-29 години е спаднал с безпрецедентните 6% и 4%, съответно. Регистран е спад със съответно 4% и 2% сред жените на възраст от 30 до 34 и 35 до 39 години, но това не е рекордно ниско ниво.
Някои експерти смятат, че статистическите данни може да показват липса на жизненоважни ресурси, включително храна и подслон, сред тези демографски групи. Дебатът за бъдещото икономическо въздействие от спада на раждаемостта все още продължава, заключава CNBC.