Събития

Проф. Иван Гаврилов дари икона на училището в Чипровци

  05.05.2021 19:00             
Проф. Иван Гаврилов дари икона на училището в Чипровци

В най-светлите дни за християните – Възкрасение Христово професор Иван Гаврилов направи поредното си дарение на децата в Чипровци. Той дари икона на училището.

„След днешната ми среща с проф. д-р Иван Гаврилов съм обнадежден, че България ще пребъде. Такива хора като него с нестихваща енергия и любов към родната ни история и отечество се срещат рядко.

Благодаря на проф. Гаврилов, че пали в сърцата на всеки с когото се срещне вяра в доброто и в бъдещето на нашето мило Отечество и любов към славната ни история. С мисъл за децата на Чипровци, Гаврилов дарява тази икона и много книги на нашето училище.

Дълбоко съм признателен и сърдечно благодарен, че имам честта да познавам професора. Благодаря!", каза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Благодарение на професор Гаврилов децата от балканското градче пътуват до Румъния, за да опознаят местата, където са били нашите революционери. Майката на доктора живее в чипровското село Горна Ковачица. Тя е на 87 години, била учителка. По време на първия локдаун миналата година Величка Каменова избрадоре карта на България със 144 шевици.

Професор Гаврилов е онкохирург. Спасил е живота на стотици и е един от най-големите дарители на черкви, манастири и училища. Завършил е математическата гимназия в Монтана. Почетен гражданин на Монтана. Всяка година за празника на града Свети Дух той дарява на хората концерт на ансамбъл „Българе".