Здраве Събития

Деца и младежи от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар

  05.05.2021 16:00             
Деца и младежи от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар

Деца и младежи с диабет от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар. Те бяха дарени на специално организирана среща в града под Околчица. Инициативата на Асоциация „Докосни дъгата“ и ВИК- Враца се осъществи с подкрепата и организацията на Мирела и Крум Стоянови, които се заеха с мисията да съберат децата и младежите, нуждаещи се от сензори. Основен дарител на кампанията е „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца с управител Ангел Престойски.

„Благодарим от сърце на дарителя за великденския подарък към децата на Враца, както и на Мирела и Крум, които направиха списък и се ангажираха с организацията им. За пореден път родители от Асоциацията показват своята гражданска ангажираност и човешка доброта!“, сподели д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата“.

Тя уточни, че са закупени 16 сензора, нов модел – FreeStyle Libre 2, които улесняват измерването на кръвната захар, което при децата с диабет е наложително няколко пъти дневно.

Кампанията „За нов живот“ на асоциация „Докосни дъгата“ цели събирането на средства именно за закупуване на инсулинови помпи, сензори и консумативи за деца и младежи с диабет тип 1, чиито семейства са в затруднено положение.

Като „златен стандарт” за контрола на тип 1 диабет в последното десетилетие се доказа инсулиновата помпена терапия. Предимството й е свързано с индивидуалния подход към инсулиновите нужди, ежедневието на пациента и семейството му и максимално близко до физиологичното подаване на инсулин. Преди сезирането на държавните органи от родители и асоциация „Докосни дъгата“ България бе единствената страна-членка на ЕС, в която нито инсулиновите помпи, нито необходимите за тях консумативи се поемаха от държавните институции.