Събития

Нова специалност се открива в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица

  05.05.2021 09:00             
Нова специалност се открива в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица

В Лесотехническата професионална гимназия в Берковица се открива нова специалност, свързана с обучението на кучета - "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог". Това е единственото училище в страната, което предлага такава специалност.

В Берковица има традиции в това отношение. Повече от 40 години тук се обучават водачите на служебни кучета на полицията, както и се извършва дресировка и развъдно дело. Ще бъде използван целия потенциал - обучители, материалната база на школата към МВР - разказва директорът на училището Христина Христова: 
 "Това, което е утвърдено за учебната 2021/22 година е новата специалност "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог". За първи път в Берковица я откриваме.....Ще работим съвместно с представителите на МВР - сектор "Зоополиция" и "Кинология"...Тази специалност не е самоцел, породена е от потребностите на обществото ...Кучето може да бъде много полезно в човешката дейност...Кадрите ще имат възможност за реализация в ГД "Гранична полиция" най-вече...Освен това в Агенция "Митници", приюти за кучета, зоопаркове и зоомагазини ..Радваме се , че ще подготвяме кадри в тази сфера.."
Основният ремонт на училището ще започне през лятото, той ще бъде  на стойност 1 300 000 евро.