Събития

Апел за помощ! Училище във Вършец се нуждае от ...

  05.05.2021 08:00             
Апел за помощ! Училище във Вършец се нуждае от ...

Тренировъчна база "Спа център"  се изгражда в Средно училище "Иван Вазов " Вършец. В момента се извършва ремонтът, за който средства са осигурени от МОН.

Необходимо е обаче и оборудване за тренировъчния спа-център, сумата за който възлиза на 56 хиляди лева. Амбицията на учителския колектив е училището да се превърне в център на туристическото образование - казва директорът Ана Ангелова.

"Ние сме средищно училище. Вършец няма развита икономика, хората напускат града ..и това застрашава броя на  учениците в самото училище. Това означава, че трябва да се приспособим. Затова сме се ориентирали към професионални паралелки, които дават професии, търсени в областта на туризма.Така имаме утвърден държавен план-прием в дуална форма на обучение. Учениците ни стажуват тук във Вършец...Децата трябва да бъдат научени и след това да влязат в  условия на реална работна среда..затова направихме идеен проект за трениравъчна база СПА-център. Използваме складови помещения. Въпросът остава отворен- необходими са ни съответните съоръжения. Решихме да се обърнем към широката общественост...за да оборудваме този учебен  спа-център. Необходимо е сауна, парна баня,  легло с мокър масаж, тангенторна вана."
512 ученици се обучават в Средищно училище "Иван Вазов " Вършец. Учениците се обучават дуално в професионални паралелки с професии "Готвач" и  "Изпълнител на термални процедури" :

"Не смятаме, че това е лукс...Нашата амбиция  е да превърнем училището в център на туристическото образование...Бихме желали да превърнем едно закрито училище  в общежитие ...В момента община Вършец е подала заявление към МОН за прехвърляне  на собствеността от държавна в  общинска, което да превърнем в общежитие....И така да осигурим прием на ученици от цялата страна..."
В момента се очаква решение на МС за прехвърляне на собствеността на изоставената сграда, като за това имат и подкрепата на РУО - Монтана.
 Банкова сметка за дарения за тренировъчен спа-център в  училище „Иван Вазов“ във Вършец:


BG 97 UBBS800 2310 82 50410

BIG UBBSBGSF, клон на Търговска банка ОББ, град Вършец