Събития

Бум по изграждане на малки фотоволтаични централи във Видинско

  05.05.2021 06:00             
Бум по изграждане на малки фотоволтаични централи във Видинско

В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от слънцето.
Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава във видинската община Бойница от 2019 година. Малките централи за производство на електроенергия от слънцето се изграждат в запустели имоти, които инвеститорите са изкупили от собствениците им. 
В община Димово също има интерес към изкупуването на имоти в села, останали с малко жители за изграждане на фотоволтаични инсталации. Има доста желаещи и питания дали се продават частни имоти, каза кметът Светослав Славчев.
"Това са фирми, които закупуват частни имоти. Особено имаме в населени места, останали с малко жители. Сега доколко това е хубаво, навлизането в самото населено място не мога да кажа на този етап. Защото тук се влиза в регулация, смятам, че може би ще е за добре. Това е едно лично решение на собствениците, които така преценяват", каза Славчев.
Община Ружинци, с решение на Общинския съвет, даде под наем общински имоти за изграждане на енергийни обекти- малки фотоволтаични централи. 
"Става въпрос за терени общинска собственост, които са частна общинска собственост, покриви или терени, около 142 квадрати метра се изграждат фотоволтаични системи, които ще произвеждат ток от слънчева енергия. За сметка на това Общината ще получи определени средства, които са гласувани след преценка и предложение от оценител за извършената услуга. Да, токът е много по- скъп, когато е от такива възобновяеми източници, но пък, разбира се, е много по- добре за околната среда", каза кметът Александър Александров.
Бумът в изграждането на фотоволтаични инсталации в пустеещи селски къщи е в резултат от намаляването на цените на някои пазари на фотоволтаичните панели, което позволява и при преференциалните условия в България за инсталиране на такива панели, хората да изградят един разумен бизнес план за реализация на проекти, каза енергийният експерт Антон Иванов.
"Настина има един бум. До 2017 година имаше много малко заявки за нови присъединявания, след това вече имаме над 400 такива обекти, присъединени в страната, каза енергийният", споделя Иванов.
Преференциалните условия се простират върху допълнителни цени за изкупуване на зелената енергия и върху присъединяването на този тип обекти. Единият от проблемите, който възниква във връзка с големия интерес за нови инсталации, е че такъв тип инсталации се присъединяват в малки и отдалечени населени места, мрежовите дружества, които са задължени да присъединят този тип обекти са принудени да инвестират в мрежа и поддържане на трансформатори, което покачва разходите за мрежови услуги, за да се обслужват тези инсталации.
Според енергийния експерт решението е да бъде прецизирано законодателството- че с преимущество се ползват само онези инсталации, които имат потребление на място, поне 50% в съответното домакинство. В България тези инсталации все още са скъпи за домакинствата. В плана за възстановяване, изготвен от правителството, има мярка, която позволява да бъдат подпомагани домакинства до 50% от стойността на инсталацията, когато ще се ползва енергия за собствени нужди. Планът за възстановяване, обаче, все още е в процес на одобрение.
"Важно е да се върнем няколко години в предисторията на това развитие, което виждаме днес. Недалечната 2014 година на практика възможностите за изграждане на нови фотоволтаични инсталации в България бяха неофициално ограничени, забранени един вид, и бяха позволени само за най- малките мощности до 30 киловата да бъдат изграждани и субсидирани в урбанизирани територии. Казвам това, защото в този период всъщност бяха ограничени всичките субсидии за възобновяема енергия в България, за да се спре обратният процес започнал преди няколко години с бум заради високите субсидирани цени. Това прибързано изграждане и прибързано ограничаване и недалновидни политики преди години, ни довежда до тази ситуация днес", коментира Георги Стефанов- ръководител на практика "Климат и енергия" във WWF- България. 
В момента само инсталациите в урбанизирани територии за използване за лични нужди и вързани към електропреносната мрежа могат да получават по- високи субсидирани цени. 
"Това, на което сме свидетели обаче, че в редица български села из цялата територия, причудливи сцени виждаме в едни стари, разпадащи се имоти се изграждат едни фотоволтаични инсталации. И това отново не отговаря на индикативната цел на Европейския съюз енергията да се произвежда близо до консуматора, т.е. до потребителя. Ние сме свидетели, че има врата в закона."
Производството на енергия от слънцето не е опасна за здравето на хората. От гледна точка на отоплението с твърдо гориво, което има негативен здравен ефект, производството на слънчева енергия ще минимизира негативните източници на топлина, внедрявайки алтернативни решения.