Събития

Лия Петрова се завръща във Враца с концерт от цикъла „Месец на големите цигулари“

  04.05.2021 19:00             
Лия Петрова се завръща във Враца с концерт от цикъла „Месец на големите цигулари“

Блестящата Лия Петрова плени врачанската публика в последното си гостуване през 2019-та, с изключителния си талант и харизма, с които успешната цигуларка покорява световните и наши сцени.

Концертът в събота "Романтика... и още нещо", от интригуващия цикъл „Месец на големите цигулари" на Симфониета-Враца, ще се състои в залата на Читалище „Развитие" под диригентската палка на Христо Павлов.

На 8-ми май (събота) от 19.00ч. ще чуем едно от най-популярните и значими произведения в цигулковия репертоар - Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди в изпълнение на виртуозната цигуларка Лия Петрова и Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов. В програмата е включена и Симфония №1 от Шарл Гуно.

Билетите за концерта на 8-ми май от 19.00ч. "Романтика... и още нещо" са в продажба на касата в градския билетен център (гъбката до х-л "Хемус"), тел: 0896718303, 0899827060. Местата в Читалище "Развитие" са ограничени на 50% от капацитета, съгласно противоепидемичните мерки в страната, при спазване на всички изисквания за вход и отстояние в залата.

Лия Петрова започва да свири на цигулка едва 4-годишна, само след две години вече концертира с различни оркестри, а на 8 години получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО.

Талантливата цигуларка е носител на награди от международните конкурси „Тибор Варга" (Сион), „Луи Шпор" (Ваймар), „Вацлав Хумел" (Загреб). През 2016 печели Първа награда на Международния цигулков конкурс „Карл Нилсен" в Дания. Свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

Била е солист в концерти на Брюкселската и Люксембургската филхармония, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака, Монте Карло и др.

Като камерен изпълнител споделя престижни европейски сцени с музиканти като Готие Капюсон, Юдзя Уан, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Луи Лорти, Никола Ангелих и др. Сред авторитетните й изяви са участията: в проекта "Марта Аргерих и приятели" в Атина през 2016 и във Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерих, Рене Капюсон, Юрий Башмет и Миша Майски. Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller (1690).