Свят

Мадрид избира новия си парламент

  04.05.2021 12:21             
Мадрид избира новия си парламент

Над 5 милиона избиратели са призовани да излязат днес пред урните, за да изберат 136 депутати в местния парламент на автономната испанска област Мадрид, предаде АФП.

Проучванията сочат, че социалистите, които преди две години получиха 27 процента и излязоха на първо място, но не намериха коалиционни партньори, за да управляват, сега да получат 22 процента. Народната партия се очаква да получи около 40 процента срещу 22 процента преди две години и така да удвои местата си в парламента. Това обаче няма да й стигне да управлява сама и тя може да се обърне за подкрепа към крайнодясната партия Вокс.

Това са първите избори в Испания от началото на пандемията миналата година. Те ще покажат изборните нагласи в страната, в която 3,5 милиона души се заразиха с коронавируа, а 78 000 души починаха от усложнения. Областта Мадрид с 15 000 починали и близо 700 000 заразени, пострада най-тежко от 17-те области на Испания.

Досегашната ръководителка на автономната област Исабел Диас Аюсо, която е от Народната партия и която се очертава като фаворитка за лидерския пост, възприе тактиката, при която строги рестрикции не бяха налагани след първата коронавирусна вълна, за да бъдат защитени компаниите. Така ресторантите и театрите останаха отворени, а това спечели на Диас Аюсо и похвали, и критики.

Избирателните секции отварят врати в 9 ч. местно време (10 ч. българско време) и затварят врати в 20 ч. местно време (21 ч. българско време)./Монитор