Събития

Литийното шествие „По кръсти“ в Ново село

  04.05.2021 14:00             
Литийното шествие „По кръсти“ в Ново село

Литийното шествие „По кръсти“ привлече вчера повече от 150 жители и гости на Ново село. Традицията повелява на втория ден на Великден да се обиколят оброчните кръстове в землището на селото. Започва се от най-източния, издигнат в чест на  Възкресение Христово, и се завършва до последния кръст, пред детската градина.

След сутрешната празнична литургия, отслужена от отец Мариян, в 10:00 часа засвири духовата музика. Млади хора, облечени в национална носия, както са правили старите новоселяни, завъртяха хоро. В 10:30 часа литийното шествие, предвождано от отец Ставри и отец Мариян, потегли към първите кръстове. В празника взеха участие кметът на Община Ново село Георги Стоенелов, председателят на Общинския съвет Иво Вергилов, зам.-кметът Деяна Стоянова, общински съветници, граждани.

Водосвет извършиха двамата отци при първите кръстове. Духовата музика засвири хоро на поляната. Първото, с което миряните посрещат отците, а второто бе за мъртвите. То бе посветено на паметта на Васил Гилов, който живееше в този край на селото и според обичая тук му бе „пуснато хоро“. С дребни подаръци за младия мъж от рода му, който поведе хорото и с раздаване на боядисани яйца и сладкиши за участниците в хорото.

Дали защото местното население остарява не знам, но в шествието имаше преди всичко млади хора. Възрастните, които не можеха да последват църковните знамена, бяха извадили маси с боядисани яйца, козунаци и сладкиши, за да се подкрепят участниците в „По кръсти“. Така беше и в махалата известна под името „Какирин полк“, така беше и на последния кръст при детската градина.

Обичаят „По кръсти“ има повече от вековна традиция, която не е прекъсвана нито от войните, нито от атеистичния период в нашата история. Традиция, която се предавд от поколение на поколение в Ново село.