Събития

Мандолините на Монтана дадоха надежда преди Великден

  30.04.2021 09:55             
Мандолините на Монтана дадоха надежда преди Великден

След почти едногодишна принудителна раздяла с публиката китаро-мандолинният оркестър към читалище „Разум” в Монтана вдъхна надежда на всички преди Великден. С концерта си „Надежда за Възкресение” мандолините събраха най-верните си почитатели под купола на храма „Свети Дух”. За последно оркестърът свири пред публика миналото лято, през юли в парка „Монтанензиум”.

Диригент е аранжор е Андрей Колев, а художествен ръководител адвокат Жулиета Калчева. Именно нейният баща - преподавател по мандолина и китара слага началото на оркестъра през далечната 1964 година.  Оркестърът на маестро Калчев бил част от  Дома на културата към профсъюзите със статут на представителен. През 1994 се разпада, за да се възроди отново през 2015  година, благодарение на Андрей Колев и адвокат Калчева – в памет на маестро Калчев.

И ако в началото на сцената с мандолини излизали по 40-50  души, сега всеки музикант сам свири партия, привлечени са солисти и концертите им се превръщат в истинско събитие.

„Благодарен съм на оркестъра за емоцията и надеждата преди Великден. В храма с уникалната акустика и инструментите и гласовете сякаш идваха от друго измерение” коментира кметът Златко Живков.