Свят

Моряк живя четири години на изоставен кораб без хора, гориво и електричество ВИДЕО

  26.04.2021 16:40             
Моряк живя четири години на изоставен кораб без хора, гориво и електричество ВИДЕО

В Египет бе освободен сирийски моряк, на когото в продължение на четири години беше забранено да напуска изоставен кораб, който се намирал в Суецкия залив без екипаж, гориво и електричество, съобщава BBC News.
През май 2017 г. Мохамед Айша се присъединил към товарния кораб "Аман".  Два месеца по-късно корабът бил задържан в египетското пристанище Адабия поради изтекли сертификати за класификация и безопасност на оборудването и доставките. Когато това се случило, корабособствениците в Бахрейн, изправени пред финансови затруднения след конфликт с изпълнителя, решили да оставят "Аман" и нейния екипаж на съдбата им.
Капитанът на кораба се оказал египтянин и успял да излезе на брега преди процеса. Затова египетските власти назначили Айша за настоятел на кораба. Сириецът научил какво означава това само няколко месеца по-късно, когато останалите членове на екипа започнали да напускат "Аман". Оказа се, че настоятелят е длъжен да остане на кораба и може да излезе на брега за не повече от два часа.
Към август 2019 г. „Аман“ вече бил празен и Айша останал сам. Той нямал пари, нито гориво, нито ток. Рутинните задачи можели да отнемат цял ​​ден и през нощта на кораба царяла зловеща тишина. "Не виждате нищо, не чувате нищо, сякаш сте в ковчег", казва сириецът.
От време на време му се налагало да прави кратки екскурзии до града, за да зареди телефона си, да вземе храна и питейна вода. През март 2020 г. „Аман“ скъсал котвата по време на буря и след осемкилометрово носене бил изхвърлен на брега. Това улеснило живота на единствения жител на кораба. Понякога успявал да общува с брат си, който също бил моряк. Те не се виждали, но можели да говорят по мобилен телефон, когато корабът му бил в района на Адабия.
По време на принудителния си затвор Айша научил, че майка му е починала и започнал да мисли за самоубийство. Недохранването и лошите условия на живот не помагали за положителното мислене. Здравето му се влошило, краката го боляли и развил анемия. „На борда няма режим“, казва сириецът пред The ​​Guardian. „Понякога просто се разхождам и обикалям палубата в кръг. Правя всичко, за да се разсея от този кошмар."
Айша бил освободен благодарение на намесата на Международната федерация на транспортните работници и представители на местните синдикати, които се съгласили да станат настоятели на "Аман" на негово място. На 23 април той отлетял от Египет до родината си. „Как се чувствам? Все едно излязъл от затвора “, призна той пред репортер на BBC News.  Най-после ще се върна при семейството си. Ще ги видя отново."
Превод: БЛИЦ

 

 


 В Оряхово се готвят за майските празници на културата
Семинар събра бивши и настоящи треньори на Ботев /Вр/
Веганите правят повече секс от месоядните
75% от жителите на Западните Балкани вярват в конспиративни теории за COVID-19
Ще гръмне ли утре шампанското за Роман след мега дербито в Згориград
Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър