Бизнес Свят

Топ 10 на най-добрите финансови съвети на милиардерите

  25.04.2021 14:20             
Топ 10 на най-добрите финансови съвети на милиардерите

Макар всичко да изглежда извън контрол тази година, това не пречи да се пробваме да променим личните си финанси. Според проучване на американската корпорация за финансови услуги "Fidelity Investments" основната цел на хората, които желаят да подобрят финансите си през 2021 г., е да спестяват повече. В същото време повече от две трети от американците посочват, че имат финансови затруднения, а други 45% пък намаляват разходите си в опит да се справят. Над една трета са прибегнали до използването на спестяванията си, докато всеки четвърти заявява, че и през 2021 г. ще бъде на режим "оцеляване", пишат от finance.yahoo.com.

Какво означава това за нашите спестявания? Редно ли е да забравим за тях заради финансовите си затруднения? Всъщност това е лично решение, което само вие можете да направите. Добрата новина е, че може да направите малки финансови изменения, които няма да са твърде объркващи. Затова ето и топ 10 на най-добрите финансови съвети на милиардерите.

Измислете си правила, когато пазарувате

Ако пазарувате, без предварителен план, то лесно може да похарчите повече, отколкото трябва. Затова е редно да измислите правила, които да следвате всеки път, когато пазарувате. Ето няколко от експертът по финансови услуги и шеф на "MoneyNerd" Скот Нелсън:

- Изчакайте седмица и вижте дали все още искате стоката

- Всеки път, когато купувате нещо, продавайте друго

- Вземете назаем от друг

- Изчакайте намаленията

- Изградете си го сами

Започнете да спестявате с малки цели

Макар и да си мислите, че заделянето на малки суми всеки месец не е ефективно, то всъщност е. Шефът на компания за финансови услуги и съвети Бранън Ламбърт съветва първо да започнем да спестяваме малки суми, които впоследствие да станат по-големи. "Целта е да започнеш с цел, която можеш да поддържаш, а след което да надградиш. Като вдигането на тежести. Не започваш с тежести от 50 кг, а с такива от 5 кг, след което постепенно започваш да вдигаш по-тежки", коментира Ламбърт, цитиран от сайта.

Спестявайте без чувства

Спестяването може да е наистина отблъскващо за хора, които постоянно мислят, че трябва да спестяват. Затова трябва да спестяваме, без да мислим твърде много за това, и без да влагаме чувства.

Вижте къде отиват парите ви, освен за сметки

Ако знаете, че би трябвало да можете да спестяване, но все пак в края на всеки месец сте без пари, то е време да разберете за какво ги харчите. Един от съветите на милиардерите е да прекарвате по седмица всеки месец, в която да седнете и да помислите за какво сте харчили повече през последните 30 дни.

Следете банковите си сметки

След като сте разбрали колко харчите, то е добре да следите наличността по банковите ви сметки. Така лесно може да се видят "случайни" покупки, които водят до по-големи разходи.

Преглеждайте бюджета си

Преглеждайте бюджета си редовно, за да видите какво може да намалите като разходи. Особено абонаменти, които може да бъдат намалени или изцяло прекъснати, като дори не е нужно всичко да се прекъсва. Може просто да се намерят по-евтини варианти.

Четете книги за лични финанси

Може би не четете, защото нямате време. Какво обаче ще стане, ако си поставите цел да прочитате по една глава на месец? Може да откриете, че ще искате още време за четене, за да разбере как една книга ще ви помогне да следите личните си финанси.

Започнете да заделяте за пенсия

Заделянето за пенсия може далеч да не е сред първите ви приоритети, но никога не е твърде рано да изградим навици на спестяване. Може да се започне с някакви малки суми, които да се внасят периодично.

Променете мисленето си за парите

Проучете какво мислите за парите, особено когато пазарувате. Замислете се не колко струва дадена стока, а колко време трябва да работите, за да си я позволите.

Спестявайте това, което не харчите

Спестяването чрез използването на ваучери за отстъпка или приложения е добър подход, но не трябва да се ограничаваме само за него. Обикновено на касовите бележки пише каква сума сме спестили чрез намаления и е добре нея да я внесем като заделени пари в нашата касичка.