Бизнес Събития

Заведения в Козлодуй се готвят за Великден

  25.04.2021 16:00             
Заведения в Козлодуй се готвят за Великден

Заведенията в Козлодуй се готвят да посрещат гости за Великден и Гергьовден, установи репортерска проверка на "Конкурент".

Гостилница „Олтения“  в Козлодуй  е типично българска механа, която ще Ви посрещне с вкусни гозби и весело настроение. За отбелязване е, че интериорът на гостилницата е направен изцяло в битов стил. Лятната  градина е  в зеленината на лозите и е украсена с характерни за българския  бит  глинени съдовe, каручки и рисунки по стените  във възрожденски стил и много радва очите на клиентите и покачва настроението. Готвачите на гостилница „Олтения“ приготвят ястия по традиционни  български  рецепти.

"Характерна за празничната великденска трапеза са агнешките ястия, козунаци и шарените боядисани яйца. Но без пролетната   зелена салата великденската трапеза ще бледнее. За приготвянето й се използват маруля, репички, спанак, пресен лук, магданоз. Салатата се овкусява най-често със зехтин и лимон и се украсява с нарязани твърдо сварени яйца. Съставът и подредбата на пролетната салата нерядко са според вкуса на домакина. Според салатата се подбира и подходящите за нея питиета – най-често традиционна българска гроздова или сливова ракия. Разбира се, на Великден българинът обича да хапва агнешко, което ще се приготви по българска изпитана рецепта", каза Веселина Василева - управител на гостилница  „Олтения“.  

В механа "МАКСИ"  при dj Necho, която се намира в крайдунавския град, предлагат богато, вкусно приготвено и балансирано меню, при  това  на  конкурентни цени. Това е  механата и  мястото, където с внимание и топла усмивка ще се почувствате в приятелска атмосфера. С любимите хитове с мулти-медийно озвучаване от DJ Necho. "Нашите клиенти са уважавани и винаги са "Добре дошли"! Както за всички празници, така и за хубавия Великденски празник ще ги посрещнем от все сърце с любимите им хитове с Мулти-медийно озвучаване и българските кулинарни рецепти, украса и добро настроение", казва Даниел Белитов dj Necho  - управител на  механата. Великденският празник е запазил колорита и самобитността на народните ни обичаи и традиции. В основата на празника  разбира се, гостите на механата ще бъдат гощавани със супи от агнешки дреболии, приготвя се и агнешка дроб-сърма /ястие на фурна от ориз и дреболии, което накрая се залива със смес от разбити яйца, мляко, малко брашно и се запича допълнително/. Великденските боядисани шарени яйца ще украсят трапезата, а салатите, мезетата, питиетата и хубавата музика ще подействат позитивно за доброто настроение на гостите в нашата механа", каза Даниел   Белитов  dj Necho  - управител на  механа "МАКСИ" в Козлодуй. 

За хубавия  Великденски празник  по  традиция,   гостите на козлодуйското  заведение  Механа "САНИ" ВИ предлага най-доброто от китайската и българската кухня - разнообразни салати, мезета, ястия и десерти. Предлагаме ВИ китайска кухня, защото тя е природосъобразна. В нея много строго се спазват определени принципи на съчетаване на продуктите. Китайската кухня е здравословна и диетична, богата на вкусови усещания и разнообразни аромати. Валери  Балиев - управител на механа "САНИ"  в Козлодуй сподели:  "Гостите  в  нашето заведение ще бъдат   посрещнати с вкусно    агнешко  месо, приготвено по стара   българска рецепта. Традиционните български  великденски  ястия,  както  знаем на Великден българинът обича да хапва агнешко. Агнешкото е един вид курбан, жертвоприношение в чест на празника. За Великден  по традиция се колят  млади мъжки агнета и се пекат цели на жар или  във фурна – пълнени с дреболии, ориз и подправки. В механата ни ще приготвим агнешко: със спанак, пикантно агнешко печено, пълнена агнешка плешка. Както и много разпространената капама от агнешко месо, в която се слага  пресен лук, моркови, домати, картофи, спанак, магданоз. Всичко се овкусява със сол, черен и червен пипер, задушава се и се поднася с много добро настроение и с пожелания за здраве и берекет.
Традиционно на великденската трапеза на българина присъства и козунакът. Всъщност  той е един по-нов заместител на великденските обредни хлябове, които са приготвяли нашите майки и баби, а някои домакини, приготвят вкъщи и днес хубавите топли козунаци. Но прекрасно боядисаните шарени великденски яйца са не само символ на Великден, а  шарените  яйца създават настроение и радват малки и големи", каза Валери  Балиев - управител на механа "САНИ"  в Козлодуй.