Агенция по безопасност на храните в Монтана започна масови проверки на агнешкото и яйцата преди Великден. Под контрол за и боите за яйца, и козунаците, каза директорът на агенцията д-р Герго Гергов. Синият печат върху агнешкото месо означава, че е българско, а червения е за внос, подчерта ветеринарят.
"При проверките акцентът е производството и търговията на традиционно предлагани храни по Великден - агнешко месо, козунаци, включително боядисани яйца, пресни яйца, зеленчуци. Следим за произхода на храните и суровините, правилното съхранение , здравна маркировка, цвета на маркировката на агнешкото месо. Син цвят е за месо с произход България, червен цвят – за внос. Важно е в търговската мрежа да няма яйца от клас "Б", каза д-р Гергов.
Засиленият контрол ще продължи до 7 май. При нередности може да се подаде сигнал на телефон 096 /300 202. Дежурни екипи ще има и през почивните и празнични дни.
Българската агенция по безопасност на храните има и национален горещ телефон – 0700 122 99, сигнали се подават и през онлайн формата на сайта.