Събития

Над 100 дръвчета засадиха в Мездра

  22.04.2021 16:42             
Над 100 дръвчета засадиха в Мездра

По повод Международния ден на Земята (International Mother Earth Day) - 22 април, детският отбор по Футбол 7 на ОФК Локомотив (Мездра) - момчета, родени през 2010/2011 г., се включи в залесителна акция, организирана от Община Мездра в партньорство с неправителствената организация „Гората.бг“. 
Със съдействието Общинско предприятие "Чистота" възпитаниците на треньора Стоян Стоянов засадиха 100 млади фиданки от дървесните видове червен дъб, арония и планински лимон в югозападната част на градския парк и в зелените площи в района на поликлиниката. 
Фиданките са дарени от Фондация „77“, създател на „Гората.бг“, благодарение на която досега у нас са засадени над 1,4 милиона дръвчета. Тази пролет кампанията на „Гората.бг“ преминава под мотото „Засаждаме бъдеще“, а безвъзмездно дарените дръвчета на общини в цяла България надхвърля 150 000 бройки. 
Това е третата подобна инициатива, която се реализира в община Мездра в партньорство с „Гората.бг“. Миналата Коледа в гр. Мездра и в съставните села на общината бяха засадени близо 4 500 медоносни и плодни дръвчета - липа, бор, явор, череша и джанка, предоставени от неправителствената организация, а през есента на 2019 г. стотици деца от местните училища, детски градини и социални заведения се присъединиха към доброволческата инициатива „Гората.бг - 100 000 садим гора”, като получиха 1 200 образователни детски комплекти за засаждане на дървета - дарение от Фондация „77” с председател Никола Рахнев. 
В екологичната акция, посветена на Деня на Земята, взеха участие и учениците от IV „б“ клас в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра. Под ръководството на Румяна Стоянова, начален учител в група за целодневна организация на учебния ден, четвъртокласниците направиха „оборка“ на градския парк. 
Междувременно младите червенокръстци от Клуб „Приятели-доброволци на БМЧК 2016“ при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Христо Ботев“ с ръководител Христина Иванова засадиха плодно дръвче в зелената площ източно от паметника на загиналите във войните от община Мездра, а членовете на „Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино ще засадят две липи край новоизградената „Къщичка на поколенията“, която ще бъде официално открита на 29 април. 
По този начин активистите на Българския младежки Червен кръст се присъединиха към Националната кампания на БМЧК „#УмножиДоброто“ по повод Деня на Земята и 100-годишнината от създаването на младежката червенокръстка организация, в рамките на която в цялата страна ще бъдат засадени 100 дръвчета от доброволци, служители и приятели на организацията.