Свят

Разхлабват мерките в Италия

  22.04.2021 15:54             
Разхлабват мерките в Италия

Италианският министерски съвет одобри ново постановление за разхлабване на мерките, въведени заради коронавирусната епидемия, съобщава РАИ.

Мерките влизат в сила от понеделник, 26 април. За целта им обаче утре властите въз основа на епидемиологичните данни в италианските области, ще обявяват някои от тях за жълти зони - тоест за зони с умерен риск на разпространение на заразата. Ще стане ясно и кои зони остават червени, тоест с висок риск и кои са оранжеви, тоест със среден риск.

Съгласно облекчаването на рестрикциите от 26 април придвижването между две жълти области ще бъде свободно. Досега придвижването между областите в Италия по принцип ставаше само по неотложни причини. Когато става дума за придвижване между оранжеви или червени зони, за да се осъществява то, ще е нужен така нареченият зелен сертификат. В периода 26 април до 15 май ще е възможно в жълтите и оранжевите зони посещения при приятели и роднини от четири души, вместо както беше досега от двама души.

Зелените сертификати ще се издават на хора, които са се ваксинирали напълно и ще имат валидност шест месеца от края на финалната доза от ваксината. Зелени сертификати ще се издават и на оздравелите от Ковид-19 и ще са с валидност шест месеца от датата на документа, потвърждаващ оздравяването. Зелени сертификати ще се издават и на хората, направили си бърз тест или молекулярен тест за коронавируса. В този случай сертификатите ще са със срок от 48 часа от датата на теста.
Зелени сертификати, издадени от други страни членки на ЕС, ще се признават в Италия. Зелени сертификати от трети страни ще се признават, ако ваксинацията направена в тези страни, е призната като еквивалентна на тази, която е валидна на националната територия.

Съгласно облекченията от 26 април до края на учебната година учениците се връщат присъствено в жълтите и оранжевите зони, докато в червените зони присъственото обучение е между 50 и 75 процента. Университетите от 26 април до 31 юли в жълтите и оранжевите зони осигуряват основно присъствено обучение, а в червените зони се препоръчва присъствено обучение на студентите в първа година.

От 26 април ресторантите в жълтите зони отварят врати и за вечеря, но на открити пространства, на закрито това ще стане през юни.

От 26 април кината, театрите и концертните зали, както и клубовете за изпълнения на живо подновяват работа в жълтите зони. Условието е дистанция между хората от един метър, предварително резервирани места. Капацитетът на прием на тези заведения трябва да е 50 процента от обичайното, тоест до не повече от 500 души на закрито и до 1000 души на открито.

От 1 юни в жълтата зона ще са разрешени спортни прояви пред публика, но тя трябва да е до 25 процента от обичайното, тоест до не повече от 1000 зрители на открито и 500 на закрито. В жълтите зони ще са разрешени от 26 април почти всички спортни дейности на открито, при които няма контакт между играчите. От 15 май отварят в жълтите зони басейните, а от 1 юни отварят и спортните зали в жълтите зони.

От 15 юни в жълтите зони отварят и панаирите, а от 1 юли там се дава и зелена светлина на конгресите. От 1 юли в жълтите зони се подновяват и дейностите на спа комплексите и на тематичните паркове и атракционите.

Вечерният час в Италия остава от 22 ч. до 5 ч. въпреки че политически сили и областни власти искаха той да бъде преместен от 23 ч. до 5 ч. Очаква се вечерният час в този му вид да остане поне до 1 юни, допълва АНСА.

Очаква се утре 11 области да станат жълти. Това може да са Абруцо, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Лацио, Лигурия, Ломбардия, Марке, Пиемонте, Тоскана, Умбрия и Венето, както и автономните провинции Болцано и Тренто. Областите Молизе, Калабрия и Сицилия се очаква да са оранжеви, а областите Пулия, Сардиния и Вале Д'Аоста се очаква да останат червени, пише "Кориере дела сера"./ Монитор