Събития

Община Видин бе домакин на работна среща по проект

  22.04.2021 17:30             
Община Видин бе домакин на работна среща по проект

Община Видин бе домакин на работна среща по проект „DANUrB+“, съобщиха от общината. 

Събитието се проведе днес в залата на Общинския съвет. Георги Йорданов от Националния туристически клъстер „Българският пътеводител“ запозна представители на институции и организации - музеи, училища, библиотеки и др., с възможностите за сътрудничество в рамките на проекта, по който Община Видин е асоцииран партньор.

„Избрахме Видин, защото това е град, който е люлка на култура, на невероятна архитектура, на история, но в момента изпитва трудности – най-вече икономически и демографски. Проблемите, с които се сблъсква Видин, са типични за много други градове и селища по поречието на Дунав“, посочи Йорданов. Затова целта на проекта е да се насърчи сътрудничеството между местните общности и създаването на международна мрежа, в която те да се включат. По този начин ще се подпомогне развитието и на туризма, и на икономиката.

Той обясни, че в рамките на проекта се организират различни събития, като даде за пример Дни на Дунава: „Преди няколко години заедно с Община Видин направихме прекрасен фестивал по случай 1 юни – Деня на детето. Освен инициативите, които имахме в самия Видин, включително с невероятната подкрепа на читалище „Цвят“, подобни инициативи имаше и в Калафат. Тогава организирахме безплатен транспорт за участващите от единия град до другия, което направихме, за да покажем връзката между градовете и между хората и да се опитаме да интензифицираме контактите между тях“.

Планирано е създаването на Атлас на градовете „DANUrB+“, както и на документален филм. Партньор по проекта са и създателите на мобилното приложение Pocket Guide Tour. „Това приложение дава възможност на всеки да свали на мобилния си телефон тур – чрез GPS се проследява местоположението на потребителя и в зависимост от това до коя забележителност той се намира, аудио гайд му разказва интересни факти за тази забележителност. Град Видин също е включен“, посочи Георги Йорданов.

Той изрази убеждението си, че Видин има какво да предложи. И прикани местните организации да се включат в създадената по „DANUrB+“ международна мрежа и така да реализират свои планове и инициативи, възползвайки се от опита, експертизата, международните контакти, които партньорите по проекта притежават.