Свят

Израелската армия нанесе удари по обекти в Сирия

  22.04.2021 12:52             
Израелската армия нанесе удари по обекти в Сирия

Израелската армия е нанесла удари по множество сирийски цели в отговор на ракетна атака срещу секретна ядрена площадка в Южен Израел. Това съобщи Франс прес, като се позовава на израелски военни източници.

"Ракета "земя-въздух“ е била  изстреляна от Сирия към южната част на Израел Негев“, съобщиха в Twitter израелските сили за отбрана. В съобщението се казва още, че са нанесени удари по батареята, която е изстреляла ракетите.

Сирийската държавна агенция САНА съобщи, че израелските удари са били насочен "към позиции в близост до Дамаск".

Не се съобщава за човешки жертви от израелска страна, но в близост до ядрената площадка "Димона" са прозвучали сирени, пише още АФП.

Израел никога не е разкривал ядрения си арсенал, но чуждестранни експерти твърдят, че еврейската държава има между 100 и 300 ядрени бойни глави, коментира агенцията, цитирана от БНР.

Според САНА сирийските батареи за противовъздушна отбрана са прихванали успешно повечето ракети. Позовавайки се на военен източник, агенцията съобщава, че четирима войници са ранени, като добавя, че има "някои материални загуби".

След избухването на сирийската гражданска война през 2011 г. Израел редовно нанася удари в Сирия, насочени най-вече към иранските и ливанските сили на "Хизбула", както и към правителствените войски.

Израел рядко потвърждава удари в Сирия, но армията му заяви, че е поразила около 50 цели в разкъсаната от войната държава миналата година, без да предоставя подробности. В края на февруари израелските въздушни удари бяха насочени към района на Сайида Зейнаб на юг от Дамаск, където присъстват иранската революционна гвардия и ливанската "Хизбула".