Здраве Лайфстайл

Кои са едни от най-важните антиоксиданти за кожата

  22.04.2021 14:40             
Кои са едни от най-важните антиоксиданти за кожата

Знаете ли какво е общото между витамините С, Е, ресвератролът? Всички те са антиоксиданти, които благоприятстват здравето и красотата на кожата ни (и не само).

Какви са основните ползи на антиоксидантите за кожата?

Борят се с признаците на стареене и благоприятстват кожата, склонна към акне

Оксидативният стрес, причинен от свободните радикали, влияе негативно върху колагена в кожата, а когато неговите нива са намалени, кожата се отпуска, появяват се фини линии, бръчки. От друга страна, антиоксидантите забавят тези процеси на стареене на кожата. Също така помагат за намаляване на възпаленията, като по този начин намаляват и появата на пъпки при проблемните кожи.

За по-равномерен тен

Меланинът е пигментното вещество, което придава естествената пигментация на нашата кожа, ирис, коса и други. В кожата той се синтезира от клетки, наречени меланоцити. Продължителното излагане на слънце, свободните радикали, някои хормонални промени, заболявания, наранявания и други могат да бъдат причина за увеличаване на синтеза на меланин. В резултат се получават пигментни петна, които са упорити и трудно се премахват. Тук ролята на антиоксидантите е, че спомагат за редуциране производството на меланин и така имаме по-равномерен тен.

Витамин А

Един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата, много силен антиоксидант, който се бори с вредните свободни радикали. Също така, витаминът спомага и за синтеза на колаген, който е отговорен за здравината и еластичността на кожата.

С напредването на възрастта синтезът на колаген намалява и започваме да забелязваме отпускания на кожата, поява на бръчки. От друга страна витамин А намалява появата на тези признаци на стареене.

Ретинолът е най-често срещаната съставка, открита в грижата за кожата против стареене, като производна форма на витамин А. Разбира се, можем да добавим към менюто си и полезни храни, които са богати на антиоксиданта, като домати, тиква, моркови, червени картофи, червено месо и други.

Куркумин

Този антиоксидант се съдържа в добре познатата ни подправка куркума. Консумацията ѝ спомага за намаляване на възпалението в организма, забавя стареенето на кожата. Куркумата намалява вредите от свободните радикали, подобрява метаболизма. Подходяща е и за направата на различни разкрасяващи маски. 

Ликопен

Ликопенът е мощен антиоксидант и лесно се абсорбира в кожата. Той е каротеноид, който се среща предимно в плодовете и зеленчуците с червеникав цвят. Освен че намалява вредите от свободните радикали, ликопенът спомага за синтеза на колаген. 

Витамин В3

Този витамин от групата В се бори с оксидативния стрес и подобрява тонуса и текстурата на кожата. Спомага за подобряване хидратацията на кожата, смята се, че благоприятства състояния като розацея и акне, намалява възпаленията и пигментацията. Ниацинамидът е важен и за серамидите, които са част от външната бариера на кожата. 

Зелен чай

Ако все още не сте го включили в менюто си, може би не подозирате, че тази древна напитка е изключително богата на растителни полифеноли, които подобряват имунитета, борят се със свободните радикали, действат противовъзпалително. Смята се, че редовната консумация на зелен чай намалява риска от ракови заболявания, подобрява метаболизма и състоянието на кожата.

Снимка: iStock