Събития

„Маратон по българските читалища“ посети Северозапада

  22.04.2021 20:00             
„Маратон по българските читалища“ посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия.
"Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме основно с издирване и заснемане на автентични национални костюми и така имахме късмета да попаднем в няколко читалища в нашия регион, Варненския, и се запознахме с хората, които работят в местните читалища. В течение на нашите срещи хората се разкриваха все повече пред нас и разказваха за своя труд и начин на живот на самите читалища. Ние видяхме какви невероятни хора работят в българските читалища, колко енергия и желание влагат в работа си всеки ден и колко им е трудно понякога от финансова гледна точка, и в същото време тези хора, читалищните хора, те са и сърцето на селото, те знаят всичко, свързано с историята на мястото, с обичаите, традициите, пазят национални костюми, предмети на бита. Та така спонтанно възникна в нас идеята да покажем интересни места, да покажем България чрез разказите на читалищните хора, да покаже и да разкажем за самите тях, за читалищните работници", обясни Емилия Павлова от фондацията:
Маратонът стартира от Свищов, където е създадено първото българско читалище. Следват други културни институции, които сами заявяват желание за участие:
"Ние искаме хората сами да пожелаят да разкажат за себе си, все едно да ни пуснат в своя дом, да разкажат за своя труд, за своето място. За щастие има много такива хора, които ни канят... Но идеята ни е чрез читалищата да покажем и различни интересни места, където никога не сме били, както например във вашия край, много красив е Видинският край. Така искаме да покажем едновременно, че в дори и в пандемия има къде да се пътува. България е много красива и зад всеки завой ни очаква нещо интересно, което си заслужава да бъде видяно."
Секретарят на Народно читалище "Просвета" село Буковец е един от домакините на инициативата във Видинско. Тя посреща представителите на фондацията и ги запознава както с читалището, така и с историята на селото:
"Разказах неща, които знам за читалището - кога е основано, какво се прави, какво се е правило, за Буковец - историята, която аз знам. Беше им много интересно и се радвам, че бяха впечатлени от инициативите ни миналата година... Показвах им разни неща от мажоретния състав, който е бил към читалището, Буковската духова музика..."
В инициативата се включват също читалищата в Синаговци и Покрайна. За трите културни средища разказват видеоматериали, заснети във всяко от посетените населени места. Видеоразказите са публикувани във фейсбук страницата на организаторите.