Събития

Беседа за превенцията на СПИН проведоха в Белоградчик

  22.04.2021 16:00             
Беседа за превенцията на СПИН проведоха в Белоградчик

На среща между учениците от 10 клас на СУ "Христо Ботев" и обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Белоградчик бе презентирана темата "Превенция на ХИВ/СПИН". Пред учениците общественият възпитател Мирослава  Георгиева разясни начините за заразяване с болестта.

"Кога да се изследваш за ХИВ – инфекция? Когато някой е имал необезопасен полов контакт и от тогава е изминал поне един месец. Няма да даде резултат вирусът, ако веднага се изследвате. При наркоманите,  които ползват общи игли. Много често, когато се дрогират, те не знаят какво правят и какво се случва. При кръводаряване".

Младежите гледаха и тематичния филм "Ти гониш!". Според най-краткото определение "Ти гониш" е филм за СПИН-а. Но това е вярно само отчасти. "Ти гониш" е нещо повече: филм за безотговорността, за лошата полова култура, за грешния избор и фаталните последици. Болестта разрушава няколко млади живота – просто защото никой не мисли, че ще се случи точно на него.

Раздадени бяха и брошури по темата.