Събития

ВМРО отбеляза 145 години от Априлското въстание във Враца

  20.04.2021 21:44             
ВМРО отбеляза 145 години от Априлското въстание във Враца

ВМРО във Враца почете героите от Априлското въстание с възпоменание в църквата "Св. Апостоли". Панахидата за загиналите за освобождението на България отслужи отец Николай Костадинов. Паметната вечер продължи с поклонение пред паметника на Давид Тодоров - участник в Априлското въстание, член на щаба на Ботевата чета. За делото на апостолите, паметната дата 20 април, Кървавото писмо и резултатите от въстанието говори Бетина Ивайлова - зам.-председател на младежката организация на ВМРО. Слово за участието на врачани произнесе областния председател на ВМРО Красимир Богданов.

"Веднъж завинаги трябва да се зачеркне невярната теза за безучастието на врачани в Априлската епопея. Тук е не само центърът на 3-ти революционен окръг, но самата Ботева чета е продукт на инициативата на врачани. Много са местните хора, включили се в четата. Един от тях е Давид Тодоров, пред чиито паметник се намираме. Предателствата са често срещани в нашата история, но и днес продължават да се раждат Иванчо Хаджипенчовци, Дядо Въльовци и Ненковци, които за готови за шепа сребърници да предадат патриотичната идея и собствената си чест и достойнство. Но въпреки тях, докато има ВМРО, ще има кой да брани България. Борбата продължава!"
В честването взеха участие и общинските съветници във Враца Красимир Ангелов и Момчил Янков, както кметът на с. Лиляче Красимир Петров.