Интервю Събития

Майсторът в дублажа: Иван Велчев от Враца стои зад гласовете на Бъгс Бъни и Влад

  18.04.2021 12:00             
Майсторът в дублажа: Иван Велчев от Враца стои зад гласовете на Бъгс Бъни и Влад

Иван Велчев е роден във Враца. Израства с театър и музика. Смята, че това най-вече го е изградило като артист. Още като дете обикаля голяма част от Европа с театрална група „ТЕМП“ – Враца. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в класа на професор Боньо Лунгов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2009 г. Участва в редица постановки на плевенския театър „Иван Радоев“ и „Централен куклен театър“ – София. От 12 години основната му професия е дублажът. 

Чрез него чувате на роден език анимационните герои – Бъгс Бъни, Соник и Бен Тенисън. Озвучава анимационните филми „Как да си дресираш дракон“, „Играта на играчките“, „Тайната на горските пазители“, „Самолети“ и др.  

Гласът на Иван Велчев звучи в сериалите „В обувките на сатаната“, „Друговремец“, „Спаси ме“, „Кое е това момиче?“ и в много игрални филми. 

Наскоро получи и втората си номинация за „Икар“ за „Най-добър дублаж“ за ролите на Влад, Чезар и Петре в хитовия румънски сериал „ВлаТака, че спокойно мога да кажа, че аз съм ежедневния ви кошмар, дъвката на вашата подметка, защото ме чувате постоянно.

 

Интервю на Владислава Иванчева

 

Как реши да се занимаваш с дублаж?

Не съм решил аз, стана случайно. Режисьорката на дублажа Даниела Горанова ни извика двамата с Петър Бонев (гласът на Олаф от „Замръзналото кралство“) просто да ни чуе, защото по онова време навлизаха детски канали в България и трябваше да се озвучават. След това бях поканен на кастинг, спечелих го и така започнах. Колегите и другите режисьори на дублажа започнаха да разбират за мен постепенно, а аз гледах, учех се и крадях занаята от колегите, за да мога бързо да вляза в нещата и…май стана. И така вече 12 години. 

Какви качества са нужни освен красив глас?

Да, гласът е важен, но ако нямаш набор от качества е абсурд да се получи. Музикалното ухо е бонус, но трябва много бърза реакция, перфектно четене на непознат текст и моментално възпроизвеждане на това, което чуваш в слушалката. Защото ние не репетираме предварително. Отиваш, сядаш, режисьорът е определил кои роли ще направиш, казва се запис и започваш. Звучи малко стряскащо.

Кой е любимият ти анимационен герой? 

Бъгс Бъни, разбира се! Аз съм глас на героя от около 10 години. 

На кой герой би искал да приличаш и защо? 

Именно на Бъгс Бъни, защото е страшно умен, винаги спокоен, на моменти ироничен, дори саркастичен. Но винаги успява да надхитри живота. 

Кой е най-предизвикателният образ за дублиране?

Това са тези образи, които в оригинал са изиграни перфектно от съответния актьор. Ако ти си добър в това, което правиш се доближаваш максимално до него, понякога дори го допълваш и тогава идва удоволствието от цялата работа. 

Кой не би озвучил?

Няма такъв. Налага ни се да озвучаваме всеки. 

Имаш ли си любима реплика?

Имам много, но една от най-любимите ми е „К’во стааа, шефе?“ на Бъгс Бъни. 

Какво четеш? 

Много и различни жанрове. Напоследък се опитвам да подхвана поредна книга на Стивън Кинг, но не ми се получава, защото заспивам. След цял ден четене в дублажа, вкъщи става някак невъзможно. 

Кой литературен герой би искал да озвучиш?

Може би Летеца от „Малкият принц“. Но не, него по-скоро искам да го изиграя. 

Какво е посланието ти към младите хора?

Ами на първо място да четат много. След това да не спират да преследват мечтите си и всеки ден като китайска капка да дълбаят в желаната посока. 

Кое е любимото ти местенце във Враца?

Въобще да съм във Враца ми е любимо. Но най-много обичам да съм някъде сред природата там.

Какво прави изкуството велико?

Това, че е изкуство. И не всеки може да го прави.

 

https://art.libvratsa.org/moistorut-v-dublaja-ivan-velchev-ot-vratsa-stoi-zad-glasovete-na-bugs-buni-i-vlad/