Избори Интервю Събития

Иван Иванов към депутата от БСП: Попдимитров, ако си почтен, напусни парламента!

  11.04.2021 10:30             
Иван Иванов към депутата от БСП: Попдимитров, ако си почтен, напусни парламента!

Иван Иванов, който беше номиниран от общинските структури на БСП във Враца и Бяла Слатина, но не беше допуснат до листата от кандидати за депутати, коментира катастрофалното представяне на социалистите на парламентарните избори на 4 април. Червените, които преди 4 г. победиха ГЕРБ на изборите с резултат от над 30 000, сега събраха под 13 000 вота, с което загубиха един депутатски мандат.

Защо БСП загуби изборите във Враца?

Преди да споделя своето мнение за загубата на БСП във Враца, позволете ми да изкажа своята благодарност на хилядите честни и достойни членове на нашата партия, които дадоха своя глас за промяната въпреки несъгласието си с предложената им кандидатска листа. БСП загуби във Враца първо, защото централното ръководство не се съобрази с  волята на врачанските избиратели и второ - позволи да се направи листа от кандидати в нарушение на установените правила.

Всеизвестно е, че БСП не купува гласове. Нашите симпатизанти  винаги са искали честни избори, но честни избори с нечестни методи не се правят.

Защо листата с кандидати не хареса на избирателите?

Много нескромно е аз да правя оценки, защото съм потърпевш, но ще си позволя. Не  се хареса, защото не беше взето предвид мнението и желанията на нашите членове и симпатизанти.

Почти от 30 г. следя политическия живот в областта и не помня някога толкова слаб резултат, а БСП да е трета сила - кой е виновен за това?

Сега всички се опитват да  обвиняват Корнелия Нинова. Нека да отчетем, че Нинова направи много добри неща за БСП. Но аз не мога да разбера защо всички извън БСП са се съсредоточили в нейната оставка. Защо не поставят въпроса за оставката на Каракачанов например? Той също загуби изборите, или на Марешки , или на Бойко Борисов ,който също има значително намаление в резултата. Оценката за председателя на БСП е работа на БСП и ще бъде дадена от членовете на БСП  на предстоящите партийни форуми. Там, вярвам, че ще бъде направен един многообхватен, решителен и смел анализ, за да се тръгне напред. Аз ще си позволя само да посоча една съществена нейна грешка. Тя безрезервно се  довери на областния председател на БСП за врачанска област Ивайло Лилов и игнорира исканията на партийните организации. За водача на листата Анастас Попдимитров както показаха резултатите и за подреждането на самата листа, и за гражданската квота в листата.

Г-н Иванов, вярно ли е, че има нарушения при подреждане на врачанската листа на БСП?

Колкото искате. Първо: водачът на листата Попдимитров е сложен противоуставно в нея, защото чл. 41, ал.4 от устава на БСП гласи следното: „Членове на БСП, повторно приети в партията след прекратяване на членството им по чл.13 ( чл.13- напуснали по собствено желание или изключени от ОПО  - то , в което членуват) не могат да бъдат кандидати за публични длъжности от името на БСП в период от два мандата на съответната длъжност след възстановяване на членството им в партията.“ Доколкото ми е известно Попдимитов беше с прекратено членство, което е възстановено след влизането му в 44-ото Народно събрание. Това е първото нещо, за което ще сезираме Общопартийната контролна комисия. Нека ня се произнесе има ли нарушение на устава, или не.

Второто нещо е при начинът на гласуване за подредбата на листата от областния съвет. Той беше измислен лично от областния председател Ивайло Лилов, като това решение не беше сведено до членовете на областния съвет. Ивайло Лилов се беше вписал в бюлетината като кандидат от Враца, без да е такъв. Както написа „Конкурент“, аз бях избран за кандидат от община Враца, като в директното гласуване събрах над 100 гласа, а Лилов и Димитров общо взеха около половината. Но въпреки това, явно не без помощта на централното ръководство на партията, като втори в листата беше вписан именно Лилов.

Следващото нарушение, което направи областният председател, беше недопускането до гласуване на членовете на областния съвет от Бяла Слатина, с което си гарантира второто място в листата.

Кой е отговорен за провала на изборите?

Загубата тежи на съвестта на областния председател на БСП за Враца -  Ивайло Лилов и водача на листата Анастас Попдимитров, който не си помръдна пръста в предизборната кампания. Смятам, че първият трябва незабавно да си подаде оставката, а вторият, ако е почтен – да напусне парламента и да освободи мястото за Генади Събков, който на тези избори доказа, че е истинският лидер на социалистите.

 

АВТОР: Георги АлександровСеминар събра бивши и настоящи треньори на Ботев /Вр/
Веганите правят повече секс от месоядните
75% от жителите на Западните Балкани вярват в конспиративни теории за COVID-19
Ще гръмне ли утре шампанското за Роман след мега дербито в Згориград
Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър
Има такъв народ може да се яви без Слави Трифонов на изборите