България Избори

Корнелия Нинова: Бързи предсрочни избори в момента ще върнат Борисов на бял кон

  10.04.2021 13:10             
Корнелия Нинова: Бързи предсрочни избори в момента ще върнат Борисов на бял кон

„Претърпяхме тежка загуба, но сме в ситуация на сила, без която не може, на ключов фактор в парламента, без чието решение, гласове и подкрепа не може да се състави правителство. Затова ситуацията е парадоксална - загубихме, но сме в ситуация да сме една от определящите сили.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Нинова потвърди думите на адвокат Хаджигенов, че без гласовете на БСП не може да има правителство. „Прав е и математически, но по-важно е по политиките. Защото ние 4 години бяхме категорична опозиция, водихме битка с този модел, но бяхме сами в парламента и не успяхме. Сега влязоха и други партии, които предизборно се заявиха със същите цели и сме повече. Политически сме в една посока, така че можем да се съберем по политики“, коментира тя.

На въпроса с кои формации БСП може да се събере, Корнелия Нинова отговори: „Ако Слави Трифонов предложи кабинет, когато му се даде мандата и има нужда от нашата подкрепа, ние ще дадем нашите гласове за политики, които може да прави този кабинет“.

По думите на лидера на социалистите протестните партии са се заявили за битка с досегашния модел на управление и няма никаква логика, ако тръгнат да търсят подкрепа от него за управление: „Те са последователни хора и мисля, че няма да го направят. Могат да се правят всякакви спекулации в публичното пространство, но ако сме принципни в това, което сме заявили преди изборите, би трябвало да се направи обединение на партии, които преди и сега са проявявали нетърпимост към сегашния модел на управление“, поясни Нинова.

Тя развенча слуховете, които се внушават на обществото, че БСП и ГЕРБ са се договорили преди кампанията и че с Борисов ще се прави задкулисно коалиция: „Времето показва, че са лъгали, защото коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна“, категорична бе Нинова като добави: „Последните 4 години се борим на два фронта - и срещу нашия основен политически опонент ГЕРБ, и срещу неговите проводници вътре в партията.“

„Има много причини за този тежък резултат - и обективни, и субективни, и на кампанията“, заяви Корнелия Нинова като посочи: „Направихме грешки, но не мисля, че политическата идентичност е една от тези причини. Защото 1 326 законодателни предложения в предишния парламент изразяват политическа идентичност. Ние бяхме единствената партия в кампанията, която излезе с ясно разписана секторна програма. Излязохме с конкретен план за първите сто дни. Въпросът, на който трябва да си отговорим в следващите дни е: “Защо въпреки тези 4-годишни усилия за реформа вътре в партията, за алтернативно поведение, законопроекти, хората ни приеха за част от статуквото?“

Корнелия Нинова коментира предстоящите й срещи с областни и общински председатели на партията: „Искам да чуя мнението на структурите на партията, на ръководствата по места и на членовете. Ние следващата седмица свикваме и Национален съвет, на който трябва да направим оценката, анализа и да посочим пътя накъде да вървим оттук нататък. В такива моменти е изключително важно да си чуеш партията и да не взимаш субективни решения“, обясни лидерът на БСП. Нинова подчерта, че е важно да знае и какво мисли партията за процесите в държавата.

„Във всеки акт има и положителни и отрицателни страни, същото е и с оставките, само че много важно е в политиката да прецениш кое е повече“, коментира  още Корнелия Нинова и заяви, че една оставка би имала последици за много хора.

„Оставка на председателя на БСП в момента означава три месеца да караме процедура по провеждане на пряк избор за нов председател, да организираме наново избори. Тези три месеца са изключително важни и ключови за България, защото за този период от поведението и решенията на БСП зависят процеси в държавата. И точно тогава ние да се хвърлим във вътрешнопартийни битки, ще бъдем неадекватни на ситуацията в страната“, обяви Нинова и не изключи да се стигне до предсрочни избори и да се наложи да прави предсрочни избори без ръководство.

„Това е разсипващо за БСП, а оттам ще има ефект и върху процесите в държавата, защото сме ключов фактор за вземане на решения“, каза още тя.

„Еуфорията, че моделът Борисов е съборен, според мен е прибързана, защото той е само разклатен. Той използва дори и последните дни, за да осребрява присъствието си във властта, и да се окопава в нея“, посочи Нинова и припомни призива на левицата за обединение около казуса с Летище „София“ и допълни, че има и по-важни неща: „На този Министерски съвет, се взеха решения за 6 концесии за по 35 години напред от правителство, което има само още 6 дни мандат. За тези 35 години концесионерът дължи по 54 хил. лева годишно.“ Тя определи това като ощетяване на националното богатство и националния интерес. „В тези дни тече смяна на ръководство в държавни дружества - в енергетика, болници, училища и библиотеки. Подменят ръководства, тоест Борисов се окопава на второ и трето равнище“, алармира лидерът на БСП.

„Едни бързи предсрочни избори в момента ще върнат Борисов на бял кон“, предупреди още Нинова. „Той повече не може да управлява, но големите общини, горските служби, социалните служби, НАП, ДАНС, КРС, КФН, Комисиите, които регулират икономиката, всичко все още е в неговите ръце. Той е проникнал дълбоко в институциите и обществото ни“, подчерта Корнелия Нинова.

„Това, което сега преценяваме е, че неиздигането на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, е повлияло на нашия резултат. Друга причина е, че не напуснахме парламента, за да излезем на протест. Ние присъствахме всяка вечер там, но явно хората са приели, че щом стоим вътре, значи сме статуквото“, коментира Корнелия Нинова като обясни, че левицата е останала в Народното събрание заради хората. „За да прокараме в Изборния кодекс такива правила, които да направят процеса прозрачен и по-честен - машинното гласуване и видеонаблюдение.“ Тя изрази за пореден път позицията, че решението да не се месят в действията на президента, е принципна за левицата.

„Трябват бързи и разумни решения, защото ковид кризата се развива, икономическите проблеми се задълбочават, цените растат нагоре, а хората обедняват. Когато се свика парламентът, ние ще влезем с подготвен пакет от закони“, заключи Нинова.