Избори Събития

Северозападът заложи на 8 нови депутати

  10.04.2021 06:00             
Северозападът заложи на 8 нови депутати

Повече от половината от избраните народни представители в Северозапада са нови лица, това стана ясно след окончателното разпределение на 15-те мандата от Видин, Монтана и Враца. Централната избирателна комисия се произнесе в срок, след като РИК-овете в трите областни града се справиха не зле с броенето. В своеобразното състезание за отчитане на вота най-добре се справи комисията в крайдунавския град, а РИК от Враца успя да навакса изоставането и да финишира преди колегите си от града на Огоста.

Най-бедният регион в Европейския съюз избра кандидатите на коалицията ГЕРБ-СДС да имат по двама депутати от трите области. Нови лица в парламента сред тях са само Росица Кирова и Александър Матеев от Видин, както и Илия Лазаров, избран от квотата на СДС в Монтана. Хората на Слави Трифонов от „Има такъв народ“ вкараха в 45-ото Народно събрание по един депутат от трите области: Иво Атанасов във Видин, Пламен Абровски от Монтана и Георги Георгиев от Враца.

Сред новите лица е и Андрей Вълчев от Изправи се! Мутри вън, който грабна последния мандат във Враца, както и Цветан Енчев от ДПС, който влиза на мястото на предпочелия мандата в Благоевград Йордан Цонев от ДПС.

Познати за широката общественост са преизбраните от БСП: Филип Попов, Атанас Костадинов и Анастас Попдимитров и Димитър Аврамов от ДПС, както и Петя Аврамова, Красен Кръстев и Ирена Димова от ГЕРБ.

Политически анализатори коментираха, че подмяната на старите с нови лица е ясен знак от страна на избирателите, че досегашните политици са ги разочаровали.