България

Скандал! Скочиха срещу ключова мярка на здравните власти

  08.04.2021 16:30             
Скандал! Скочиха срещу ключова мярка на здравните власти

С отворено писмо до Правителството и Националния оперативен щаб, част от големите вериги за нехранителни стоки заявиха, че не подкрепят противоепидемичните мерки, с които са спрени посещенията на клиенти в магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м.

От бранша заявяват, че в търговските обекти, които предлагат нехранителни стоки, при спазване на дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана. Противоепидемичните мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток към по-малки обекти.

Българската търговско-промишлена палата смята, че всички бизнеси трябва да бъдат равноправно третирани. Сегашната епидемиологична обстановка предполага държавата да въведе определени ограничителни мерки, които обаче трябва да бъдат обосновани от медицинска гледна точка. Така без достатъчно аргументи, държавата поставя в неравноправно положение големите търговски вериги.

Текстът на становището на Българска търговско-промишлена палата до Правителството и Националния оперативен щаб може да се види от ТУК.