България

Пробутват ни коледни "козунаци" за Великден

  08.04.2021 16:50             
Пробутват ни коледни \

Коледни сладкиши от типа на козунака от Западна Европа заливат пазара ни за Великден, установи проверка на „Телеграф“.

Магазини пуснаха популярния италиански сладък хляб панетоне, който на Запад се консумира основно около Коледа и Нова година, но поради сходния с козунака вкус сега се предлага у нас за Възкресение.

В Западна Европа той се предлага за 4-5 евро. След като минат коледните и новогодишните празници обаче цената на изостаналата стока пада драстично до 1-2 евро, разказа Петя Иванова, която от 20 години живее в Италия. У нас във веригите панетонето се продава за около 7 лева за брой, а срокът му на годност изтича през септември тази година. При разфасовки от 1000 г цената достига дори 16-17 лева.

Традиционно в Италия за Великден се сервира коломбо, който прилича на кекс с глазура, разказа още дългогодишната ни емигрантка. Предлага се в различни форми на животни или като кръст на цени от 4-6 евро. След празника и неговата цена пада до 1-2 евро. В някои магазини също вече се продават такива сладкиши, но на далеч по-солена цена – 13 лева за брой. Теглото им е 750 грама като се предлагат в луксозна кутия с дръжка.

Във някои магазини могат да се намерят и пакетирани български козунаци с по-дълъг срок на годност. Цената им е 2,40 лева за опаковка от 500 грама, което е три пъти по-евтино от италианското панетоне. Продават се в два варианта със стафиди или с шоколад.

Агнешкото, което се продава в Италия, е на цена 8 евро, ако количеството е в рамките на килограм или два. В случай, че искате половин агне, цената му пада на 5 евро. За сравнение у нас цената на цяло агне е около 14 лева, а плешка или бут струват над 15 лева. За да се съпостави с доходите може да се даде пример, че минималната пенсия на Ботуша е около 700 евро, а у нас 300 лева или 150 евро.

Магазините се залети и с шоколадови яйца зайци и други подобни лакомства с различни форми. Цените им са различи като зависят от размера и от това дали в шоколадовата форма има изненада. В някои яйца слагат играчки, а в други бонбони или друг вид десерт. Шоколадовите яйца започват от 2 лева за по-малките, а великденските зайчета са по 1,90 лева. Предлагат се също великденски бисквити във форми на пеперуда, яйце, пиле и други на цена от 8 лева за кутия.

Въпросните шоколадови изкушения също са част от храната, която се слага на трапезата за католическия Великден. В Лондон например след приключване на празника цените на огромните яйца се свалят от 4-5 на 1-2 пануда.

Яйцата, които са основна част от трапезата за Великден у нас, в момента се предлагат на цени от 25 ст. за по-дребните до 28 ст. за тези с размер L. Най-ниските цени на яйцата размер L в големите супермаркети се отчитат в Благоевград и Кюстендил – 24 ст. за брой. Най-високи са в Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол, където бройката струва 31 ст. В девет области вече се отчита увеличение на кокошия продукт с 2 ст. спрямо предходната седмица. Сред тях са Бургас, Перник, Сливен, София, Ямбол и др.

Боята за яйца пък варира от 50 ст. за таблетки с цветове на прах до 3,50 лева за перлени боички. Предлагат се и ваденки, както и гелове с брокати за украса по 2,50-3,30 лева./ Монитор