Свят

Турция обвини Брюксел за скандала Урсула фон дер Лайен

  08.04.2021 16:40             
Турция обвини Брюксел за скандала Урсула фон дер Лайен

Турция обвини Европейския съюз за ситуацията, в която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе оставена без стол по време на среща в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция," заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Дипломатическа грешка остави председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен без стол, докато колегите й мъже заеха местата си на среща с турския президент, предизвика противоречия в Брюксел.

Видео от срещата във вторник в Анкара показва, че председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен се озадачава, докато турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат местата си пред знамената им. В крайна сметка тя седна на диван, малко по-далеч от колегите си, срещу турския външен министър – някой, който е под нейния ранг по протокол.

Очевидното пренебрежение дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията относно спазването на човешките права и по-конкретно на жените от Анкара. Още една точка на напрежение стана оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция, което предизвика много критики от страна на ЕС.