Събития

В Георги Дамяново осигуряват ежедневна грижа за хора с увреждания и възрастни

  08.04.2021 15:00             
В Георги Дамяново осигуряват ежедневна грижа за хора с увреждания и възрастни

От 12 април в Георги Дамяново започват  почасови здравно-социални услуги за нуждаещи с увреждания и самотни пенсионери. Финансирането е осигурено по проект на общината за патронажна грижа, а стойността е 136 000 лева. Парите са от програма „Развитие на човешките ресурси".

В домовете им ще бъдат подпомагани  19 човека. Това са пенсионери над 65 г., които нямат възможност да се обслужват сами, хора с увреждания или поставени под карантина заради ковид-19. Екипите ще доставят храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, ще оказват съдействие за неотложни административни услуги. На всички тях при нужда ще им бъде оказвана психологическа помощ.

Хората, включени в програмата, са от 13 населени места. Всеки от тях по два часа дневно ще има помощник в домакинството, а медицинска сестра ще мери кръвно, при необходимост ще поставя инжекции, ще сменя превръзки и ще контролира приема на лекарства.

Проектът на общината е с продължителност 13 месеца. В него са включени също дейности, свързани с дезинфекция на сградите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд в Центъра за настаняване от семеен тип за деца в Гаврил Геново и Дома за пълнолетни с психични разстройства в Говежда.