България

Започва затопляне

  08.04.2021 07:25             
Започва затопляне

В четвърък остава студено за април, възможни са слаби превалявания, но циклонът, който носи лошото време, се изтегля на изток и това ще доведе до бързо подобрение на времето. 

В следващите дни постепенно температурите ще се повишават, атмосфеното налягане ще е високо и това е рецепта за по-хубаво и по-топло време.

Температурите ще се повишат пролетно, особено в събота и неделя, когато на места ще достигнат и 20 градуса.

В началото на следващата седмица времето ще бъде предимно сухо и топло, като около сряда, четвъртък, 14-ти - 15-ти април се очаква ново захлаждане и евентуално валежи от дъжд. Този период на по-нестабилно време ще продължи до около 19-и април, тогава можем да очакваме и повече валежи.

Вероятно след това температурите вече трайно ще се повишат и пролетта ще настъпи с пълна сила.

Синоптичната комисия отново даде информация за петролния пазар, където цената на нефта се понижи снощи с около 5 процента до около 60 долара за барел, но тази сутрин отново се повишава до около 62 долара за барел. На вътрешния пазар цените на горивата оставата непроменени.

На Хавайските острови в Тихия океан, в планината Маунт Лоа се измерва концентрацията на парниковия газ въглероден диоксид. Според съобщение на вестник Вашингтон пост, преди два дни е измерено рекордно ниво на газа - 421 части на милион. Това е най-високото измервано някога ниво след началото на индустриалната революция.

Разбира се, от това нищо не произлиза веднага, така че съобщаваме тази цифра само като любопитен факт, като подчертаваме, че увеличението на въглеродния диоксид се свързва с климатичните промени, но в системата на климата действат огромен брой фактори, като въглеродния диоксид е само един от тях, което означава, че затоплянето на приземната атмосфера или нейното охлаждане не е свързано пряко с контерциятя на парниковите газове, макар това да е тезата, която в момента е приета от повечето учени.

В тази връзка има още много други фактори - световният океан, облачността, слънчевата активност, вулканична дейност, океански течения, многогодишните колебания на атмосферното налягане, както феномените Ла Ниня и Ел Ниньо, които оказват преки и обратни връзки с температурата и водят до циклично затопляне, но и охлаждане в последните 10 хиляди години.

Тезите, че настъпва краят на света, защото идва климатична катастрофа, са крайно несъстоятелни и подвеждащи, смята Синоптичната комисия.