Свят

Белият дом отхвърли ваксинационните паспорти

  07.04.2021 18:20             
Белият дом отхвърли ваксинационните паспорти

Белият дом отхвърли въвеждането на задължителни федерални паспорти за ваксинация за Covid-19, заявявайки, че личната неприкосновеност и права на гражданите трябва да бъдат защитени, съобщава БиБиСи. 

Схемите за въвеждане на такива паспорти се промотират по целия свят като начин за осигуряване на безопасно движение на хора и борба с пандемията. Но критиците твърдят, че подобни документи могат да бъдат дискриминационни.

"Правителството не подкрепя нито сега, нито ще подкрепя система, която изисква американците да носят" такива документи. "Нашият интерес е много прост от страна на федералното правителство, което е неприкосновеността на личния живот и правата на американците, така че тези системи да не се използват несправедливо срещу хората."

Страните по света се стремят към въвеждането на ваксинационни паспорти, които биха били използвани, за да се покаже, че човек е бил ваксиниран срещу Covid-19, като начин за безопасно възобновяване на масови събирания и пътувания.

В Британия се разработва схема за "удостоверяване на статута на Covid", която позволява провеждането на концерти и спортни мачове. Ще се записва дали хората са ваксинирани, наскоро тествани с отрицателен резултат или вече са преболедували и са се възстановили от Covid-19.

Европейският съюз също работи по планове за въвеждане на сертификати, докато в Израел вече има "Зелен пропуск" за всички, които са били напълно ваксинирани или са се възстановили от Covid-19, които трябва да покажат за достъп до съоръжения като хотели, фитнес зали или театри.

Световната здравна организация заяви във вторник, че понастоящем не подкрепя изискването на паспорти за ваксинация за пътуване, поради несигурност дали ваксините предотвратяват предаването и загриженост за дискриминация.

Междувременно американският президент Джо Байдън обяви във вторник, че е преместил на 19 април датата, от която всеки пълнолетен американец ще може да се ваксинира срещу Covid.