Свят

Тайван е готов за война, ако Китай атакува

  07.04.2021 15:54             
Тайван е готов за война, ако Китай атакува

Тайван ще се бие докрай, ако Китай атакува, заяви външният министър в сряда, добавяйки, че САЩ виждат опасност това да се случи на фона на нарастващия китайски военен натиск, включително учения със самолетоносачи, близо до острова.

"От разбирането ми за американците, които наблюдават развитието в този регион, те ясно виждат опасността от възможността Китай да предприеме атака срещу Тайван", коментира Джоузеф Ву.

"Ние сме готови да се защитим и ще водим война, ако трябва да водим войната. И ако трябва да се защитим докрай, ще се защитаваме до последния ден."

Вашингтон, най-важният международен доставчик на оръжия за Тайван, настоява Тайпе да модернизира своята армия, за да обезсърчи и затрудни Китай при нападение.

Ву коментира, че са решени да подобрят военните си способности и да харчат повече за отбрана. "Защитата на Тайван е наша отговорност. Ще се опитаме по всякакъв начин да подобрим способностите си за отбрана. "

Министерството на отбраната на Тайван заяви на отделно събитие, че този месец ще провежда осем дни компютърно подпомагани военни игри за китайска атака срещу Тайван, първата фаза на най-големите ежегодни военни игри в Тайван, ученията "Хан Куанг".

През юли е втора фаза, включваща тренировки със стрелба. "Ученията са проектирани въз основа на най-тежките вражески заплахи, симулиращи всички възможни сценарии за вражеска инвазия в Тайван", каза генерал-майор Лю Ю-Пинг пред репортери.