Избори Събития

БСП катастрофира във Врачанско, ГЕРБ взе една трета от гласовете

  09.04.2021 12:00             
БСП катастрофира във Врачанско, ГЕРБ взе една трета от гласовете

Не става само с носене на чадъра на Корнелия Нинова

Георги Александров

Катастрофален резултат на парламентарните избори в сравнение с вота от преди 4 години постигна БСП във Враца. Вероятно дълго време ще се говори за това фиаско, което не изненадва никого – то беше стратателно подготвяно и подкрепено от „Позитано“ 20 с подредбата на листата от кандидати за депутати.

Ако на 26 март 2017 г. социалистите са първа политическа сила с 35.03% и 30 582 гласа, а след 4 април т.г. са трети с 12 753 бюлетини, което се равнява на 16.26% от отчетените гласове. Математически погледнато през последните 4 години социалистите са загубили 17 829 гласа, което се равнява на цял един мандат.  На втория мандат, който червените подариха на ГЕРБ, докато се биеха един с друг в партията, търсеха врага с партиен билет и отчаяха избирателите си с неизбираеми кандидатури. И който си мисли, че в основния опонент – ГЕРБ-СДС нещата са розови, ще му припомня, че преди 4 години управляващите тогава бяха втора политическа сила с 29 086 гласа в областта. Тогава товасе равняваше 33.37% и обезпечи двата им депутатски мандата и втората им позиция.

На 4 април коалицията на ГЕРБ и СДС събра с 3 217 бюлетини по-малко или 25 869 гласа /32.99%/, но това стигна да бъде победител. За разлика от червената катастрофа Петя Аврамова стегна редиците, подреди силен отбор, който не само спечели доверието, но и докара едни от шампионите в областта по преференции.

Факт е, че срещу себе си герберите нямаха сериозен опонент – БСП се разпадна още преди началото на предизборната кампания, а хората на Слави реализираха малко необичайна агитация. Вероятно социалистите, ако изобщо чакат следващи парламентарни избори, а не хвърлят бялата кърпа, ще трябва да се отърват от сегашните си лица. Дори и децата в БСП вече са наясно, че с носенето на червения чадър Анастас Попдимитров гарантира депутатското си място, но съсипа цяла партийна организация. Но очевидно след дълговете на театъра - над 2 милиона лева, които остави след себе си, в кариерата си той ще успее да съсипе още това-онова.

Изборите на 4 април доказаха възхода на нова политическа сила – Има такъв народ. Хората на Слави Трифонов събраха 13 828 гласа или 17.64 на сто от пусналите бюлетини. Това е доста добър резултат за партия, която създаде свои структури преди месеци. Поздравленията са не само за водача д-р инж. Георги Георгиев, но и за хората му от областта. Те не се поддадоха на провокациите и черния пиар в началото на кампанията, на развяваните „кървави писма“, на ритането по кокалчетата. Реализираха една интересна кампания, съсредоточена около харизмата на своя патрон Слави Трифонов, като избягваха медиите. В „Конкурент“ имахме удоволствието да представим в интервю на живо Георгиев, който вече е народен представител. Затова сме наясно с качествата му.

Успех на отминалите избори постигна и Движението за права и свободи. Още с изпращането на Йордан Цонев за водач на врачанската листа беше ясно, че ДПС ще вземе мандата, но постигнатите 8 107 гласа или 10.34% са малко под очакваните 0 хиляди гласа. И все пак са напълно достатъчни да гарантират мястото на доказан бюджетар в 45-ото Народно събрание. Спекулациите от последните дни, че Цонев може да влезе в парламента и от благоевградската листа, като освободи място за втория във врачанската, не променят ни най-малко доброто впечатление за свършена работа от страна на ДПС. Цветан Енчев също е добър избор за народен представител на региона, като се има предвид опита му по привличането на европейски средства в общините Роман, Борован и Хайредин.

Петият резултат на вота в неделя е за Демократична България – Обединение – 3 356 гласа, което прави 4.28 на сто. В сравнение с резултата от преди 4 години хората около Владислава Лакова имат повишение в доверието. Ако през март 2017 г. тогавашното ДСБ преброи 1 264 гласа /1.45%/, то на изминалите избори започна да мечтае за народен представител. И беше близо до целта, като малко не достигна на Владислава Лакова да разходи тоалетите си из парламента.

Там обаче ще бъде Андрей Вълчев от коалицията Изправи се! Мутри вън, който през последния месец изстрада и заслужи мястото си в народното събрание. Ще припомня няколко факти – ден преди старта на кампанията водач на листата от кандидати беше Данаил Димитров от Мездра, който след разкритието на „Конкурент“ за фалшифицирането на дипломи в гимназията по механизация на селскостопанска техника беше разжалван и изритан от списъка с кандидати. В рамките на няколко часа между 4 март и 5 март хората около Мая Манолова избраха водач да е Андрей Вълчев /макар че е имало разговори и с други хора/, а той пое тежкия кръст и го носи до края на кампанията. Казват, че всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Аз мисля, че избирателите от Врачанско трябва да са доволни от избора на Вълчев в парламента.

В отбора на губещите попаднаха хора, които също трябваше да са в народното събрание. Просто правилата и броя на мандатите – 6, не им позволиха това.

Войводите на Красимир Богданов този път не успяха да го изпратят на жълтите павета. 2 917 гласа или 3.72% се оказаха недостатъчни, а и партията остана под 4-процентовата бариера. Никой не може да отрече обаче, че ВМРО реализира истинска предизборна кампания, в която имаше реални срещи с хората.

Извън парламента останаха представителите на патриотичната коалиция Воля и НФСБ, които привлякоха вниманието и гласа на 1 329 души или 1.69 на сто. Всъщност разделението на патриотите, които бяха част от управлението доскоро, им изигра лоша шега. Част от гласовете им „дръпна“ и БНО на Васил Божков, за което бяха отчетени 2 118 гласа или 2.70 на сто. Приличен за Врачанско резултат направи и партия „Възраждане“ – 1 402 бюлетини или 1.7% не са малко за парламентарен вот. За съжаление в народното събрание не влязоха и Републиканци за България – 1 134 гласа и 1.45%, които оставиха много силни впечатления у хората.

Винаги ми е било интересно кое мотивира хората да идат да гласуват и да направят кръстче на квадратчето „Не подкрепям никого“. 1 077 души във Врачанско направиха този избор на 4 април.

Понякога преференциалния вот казва всичко за едни избори. Защото избирателите обичат да гласуват за личности, не за пажове!

ТОП 10 на преференциалния вот:

1. Красен Кръстев – ГЕРБ-СДС – 6 690

2. Петя Аврамова – ГЕРБ-СДС – 2 966

3.Мирослав Аспарухов – ГЕРБ-СДС – 2 365

4. Генади Събков – БСП – 2 066

5. Георги Георгиев – ИТН – 1 870

7.Малина Николова – ГЕРБ-СДС – 1 633

8. Миглена Горанова – ГЕРБ-СДС – 1 588

9. Каролина Кьолер – ДПС – 1 138

10. Драгомир Маринов – ГЕРБ-СДС – 1 024.