Избори Събития

ГЕРБ-СДС е първа във всички общини в област Монтана, в най-много преференции е представителят на СДС Илия Лазаров - 3 251 АНАЛИЗ

  08.04.2021 12:00             
ГЕРБ-СДС е първа във всички общини в област Монтана, в най-много преференции е представителят на СДС Илия Лазаров - 3 251 АНАЛИЗ

БСП е втора, само с процент по-малко е Има такъв народ

Светла Иванова

Коалицията ГЕРБ/СДС е първа политическа сила във всички 11 общини на област Монтана, показват окончателните данни от РИК. С резултат от 32.82 на сто и събрани 22 063 гласа политическата сила на практика е вдигнала подкрепата си от 2013 г. насам с 5 на сто. Над 30 процента подкрепа партията на Бойко Борисов е имала единствено през 2009 г. Тогава тя събра почти 40 на сто от гласовете. Преди 12 години за партията в региона своя вот са дали 31 403-има избиратели. Това е първата победа на ГЕРБ над БСП в областта. Втората дойде в неделя.  ГЕРБ и СДС успяха да спечелят доверието на 22 063-има души, което им донесе 32,82 %. През 2013, 2014 и 2017 години първа политическа сила в региона е била БСП.

В неделя социалистите станаха втори, като успяха да изпреварят партията на Слави Трифонов само с процент. За червените са гласували 9 469 човека, което е 14.09 %, а за хората на Слави 13.05 % - 8 770 души.

ДПС затвърди подкрепата си от 2017 година. Движението е събрало 8 636 гласа, или 12.85 %.

Другите две партии, които влизат в парламента – Демократична България и Изправи се! Мутри вън! в областта  не прескачат бариерата от 4 процента. Изключително добър резултат в региона има партията на Цветан Цветанов – Републиканци за България. Тя е подкрепена от над 3 000 души.

Преференциалният вот е бил най-популярен сред избирателите на ГЕРБ-СДС. С рекордните 3 251 лични гласа е представителят на СДС Илия Лазаров, който е втори в листата на коалицията. Водачът Ирена Димова /ГЕРБ/ е събрала 1 922 гласа, но нейни са и всички гласове от бюлетините без отбелязана преференция.

ГЕРБ са първа сила във всички общини, но въпреки че БСП е втора в региона, тя не е втора във всички 11 общини, сочат данните на експертите. Най-добрият си резултат социалистите са постигнали в община Медковец – 28.28 %. Освен че там осми мандат управлява кмет на БСП, общината имаше и свой кандидат в листата. Десета беше Десислава Евгениева, която на практика е постигнала резултата на социалистите.

Добро е представянето на червените и във Вършец. Там партията е втора политическа сила с 18.19 %. Обяснението е аналогично – пети в листата беше местният лидер на БСП Атанас Мерджански. Макар и Берковица да имаше свой кандидат – вторият в листата д-р Илиян Тимчев, БСП не успя да се пребори за второто място.

Социалистите са втора политическа сила още в Георги Дамяново, Лом,  Чипровци.

В Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм и Якимово втора политическа сила е ДПС.

Единствено в Монтана второто място е за Има такъв народ.

ГЕРБ успя да вземе над половина от гласовете в община Брусарци. Във възприеманата за червена община коалицията ГЕРБ-СДС има 53 процента, втора е ДПС с 12 на сто, а трета БСП с 11 %.

Изключително висока е подкрепата за партията на Бойко Борисов и в община Георги Дамяново – 43 на сто. В Якимово, Чипровци и Лом тя надвишава 37%.  Над 30 на сто от гласовете е събрала коалицията в Берковица, Вълчедръм и Вършец. Единствено в Монтана и Медковец резултатът е под 30 на сто – за Монтана – 29.07 %, а за Медковец – 29.91 %.

На Има такъв народ най-високият резултат е в община Монтана – 17.02 процента и това я прави втора политическа сила. Над 10 процента доверие партията на Слави Трифонов има и в общините Берковица, Вършец, Лом и Чипровци.

Предстои анализът на изборните резултати. Той трябва да дойде от експертите на политическите сили. Едно е ясно обаче БСП губи половината си гласове, сравнено с 2017 година, ГЕРБ увеличава подкрепата си с 3000 гласа, а новият играч Има такъв народ успя изцяло да обере протестния вот на хората в региона.

Доколко вотът в област Монтана е бил контролиран, къде и кой е купувал гласове – на тези въпроси отговор трябва да дадат полицията и прокуратурата. По данни на окръжния прокурор Росен Петков в събота и неделя са проверявани 51 сигнала за купуване на гласове, но е образувано само едно досъдебно производство – в Медковец.

Данните за контролиране на вота и джипове с яки момчета с пистолети по улиците на селата в Златията се появиха в социалните мрежи. Нито един от тези сигнали обаче не се разследва, поне за сега.

РИК Монтана беше последната районна комисия, която предаде всички протоколи. Според говорителя причината били сложните протоколи и неопитността на хората в СИК-овете.

Дали това е така няма как да се докаже, но едно е сигурно – хората в област Монтана поискаха да имат народни представители от 4 политически сили – ГЕРБ, БСП, Има такъв народ и ДПС.

 За сега преди изчисленията по формулата на Хеър-Ниймайер* в Монтана мандатите са два за ГЕРБ и по един за БСП, Има такъв народ и ДПС. В неделя ще стане ясно точното разпределение, обещават от ЦИК.

 

*Методът  Хеър-Ниймайер, известен като Методът на най-големия остатък  е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи. Методът на най-големия се противопоставя на метода Д`Ондт. Хеър-Ниймайер  е благоприятен за малките партии , докато метода на Д'Ондт дава повече мандати на големите партии.

 

Четете новините първо в konkurent.bg