България Избори

Избори 2021: Преференции пренареждат листите в 7 области

  07.04.2021 07:42             
Избори 2021: Преференции пренареждат листите в 7 области

Преференции пренареждат част от партийните листи в поне 7 области, а мандатната въртележка при 100% обработени протоколи от вота за НС в неделя прави и размествания в разпределението на местата между партиите в 22 от общо 31 многомандатни избирателни райони.

Преференциалното пренареждане на листите по принцип е възможно, ако съответният кандидат е получил поне 7% от гласовете, дадени за формацията му в конкретния изборен район. Дори тогава обаче човек на по-задно място може да се изстреля най-много на второ в списъка. Причината е, че водачът обикновено е бетониран и трудно би могъл да бъде изместен от първото място, тъй като за него отиват всички останали гласове без преференции.

На този принцип се очертават размествания в поне 7 области – Варна, Благоевград, София, Пазарджик, Хасково, Велико Търново и Бургас, показа проверка на „Монитор“ в Районните избирателни комисии.

В морската столица Варна например студентка се оказа рекордьор по преференции в листата на ГЕРБ-СДС. За поставената под номер 25 Славена Точева преференциално за нея са пуснали вот 6805 човека. Така бъдещият бакалавър по „Управление на туризма“ в Стопанската академия в Свищов се нарежда втора. Водач там е здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е и с 5398 лични преференции за него. Точева владее четири езика, работила е като еколог в частния сектор и е едно от най-младите лица на ГЕРБ-Варна.

Рокада в морския град се очаква да има и при "Демократична България“. Поставената под номер 3 общинска съветничка Стела Николова е получила 4131 преференции при 1487 за водача Стоян Михалев и 409 за втория Стелиян Севастиянов.

Любопитно е, че освен че е първи в листата на партията си „Има такъв народ“ във Варна, Слави Трифонов е получил и над 13 000 лични преференции там.

В Благоевград футболният съдия и син на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, е събрал над 9000 гласа лично за себе си и така от последен в листата на ГЕРБ-СДС става втори след водача Росен Желязков. На миналите избори той отново бе последен и пак стана втори с преференции, но тогава имаше 7000 гласа.

В София има размествания сред листите на БСП и „Демократична България“. Така в 24 МИР в столицата седмият в листата на БСП Борис Цветков има 1609 преференции и с малко прескача прага от 7%, като измества втория Димитър Данчев. В 24 МИР БСП има само два мандата. При „Демократична България“ бившият депутат и бивш лидер на СДС Мартин Димитров, който беше пети, и Иво Мирчев от "Да, България", който беше трети, пренареждат листата в 24 избирателен район. Така те двамата изпреварват Цецка Бачкова и Стефан Тафров. В същото време Мирчев е водач и в Бургас, а Тафров съответно в Пазарджик, така че има вероятност да се откажат от местата си в софийската листа. В 23 МИР пък Георги Ганев също влиза преференциално. Така той измества от второто място Антоанета Цонева от "Демократична България". Тя обаче също ще стане член на парламента.

В Пловдив-град няма размествания, но не така стоят нещата в Пловдив-област. Оттам ГЕРБ-СДС ще вкара в НС трима депутати. Това ще са Дани Каназирева, Младен Шишков и Данка Люртова. Тук изненадата е, че Шишков, който е събрал огромен брой преференции, от четвърти става втори в листата и измества от класирането за парламента третия Йордан Кръстанов.

Промени има и в листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. Там поставеният на трето място медиен издател от Горна Оряховица Димитър Николов е с 3219 преференции, като така измества втория в списъка – преподавателката във ВТУ Любомира Попова.

В Пазарджик преференции също разместват листата на ГЕРБ-СДС. Там те имат три мандата. Водачът Екатерина Захариева не може да бъде изместена, но това най-вероятно ще стане с втория и третия след нея - Найден Шопов и Валери Вълков. Шопов има 2399 преференциални гласа, а Вълков - 247. Те ще бъдат изпреварени от поставения на 4-то място Димитър Гечев, който е събрал 4431 преференциални гласа и от петия в списъка Стефан Мирев, който е и губернатор на областта. За него са дадени 4123 преференции.

В Хасково Георги Станков, който и досега бе депутат от ГЕРБ, е получил най-много преференции – 13 655. Така от региона от листата на ГЕРБ ще влязат освен Станков, водачът Делян Добрев, както и Сашо Савов, който с 3860 преференции се изстрелва от пето на трето място в листата. Четвърти остава Стефан Димитров, който има 3756 преференции.

Мандатна въртележка прекрои междувременно и разпределението по райони в страната.

На национално ниво промените са малки, като единствено ДПС увеличава броя на мандатите си на 30, за сметка на „Демократична България“, които падат на 27. Останалите формации остават със същия брой депутати в следващото НС – ГЕРБ със 75, ИТН – 51, БСП – 43, а ИМВ – 14.

На местно ниво обаче разместване има в 22 избирателни района. Без промени са само 9 избирателни района – Добрич, Ловеч, Пловдив-област, Разград, Силистра, Сливен и Смолян, както и Шумен и Ямбол.

В резултат ГЕРБ губи по един мандат в 6 района, но печели по един в други 6. БСП на свой ред печели по още едно депутатско място в 3 района, съответно губи в други 3. При „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов схемата е същата. ДПС пък печелят 4, а губят 3. „Демократична България“ губи шест мандата, но си връща пет в други райони. При „Изправи се. Мутри вън!“ разместването е за 4 мандата, като според местни сайтове при мандатната въртележка са получили депутатско място в Кърджали, макар да са шести по резултати там с едва 778 гласа, което се равнява на 1,10% от вота в МИР-а. Потърсени за коментар, от ЦИК казаха, че към момента не могат да коментират тази информация. От пресцентъра на ДПС също не коментираха с мотива, че нямат такава информация.

Причината за подобен парадокс е сложната схема по пресмятането на мандатите, обясниха изборни експерти пред „Монитор“.

На национално ниво формацията на Манолова има 14 мандата в НС, но по места тя успява да привлече гласове, достатъчни за цял мандат само в 9 от всички 31 МИР-а. Остатъците от гласовете за другите 5 нейни мандата трябва да се разхвърлят по другите избирателни райони. 2 от тези мандати се оказали съответно в Кърджали и Бургас на принципа на остатъците.

Ако при въртележката нещата останат по този начин, ДПС ще има три мандата вместо първоначалните 4 в Кърджали, ГЕРБ - 1, а ИМВ – също един. Междувременно вчера кметът на града и втори от листата на ДПС в Кърджали Хасан Азис обяви, че се отказва от депутатското място и ще остане градоначалник.

Въртележката лиши ДПС и от мястото, което получаваше първоначално в 25-и МИР-София, но вместо това ще има позиция в 26-и МИР - София-област.

Поради мандатната въртележка място няма да получи и Димитър Делчев, който е лидер на ДБГ, но партията му е част от формацията „Изправи се. Мутри вън!“. Мандатът отива при БСП и евентуално при Емил Колевичин, ако няма други размествания заради преференциите.

Във Видин от ГЕРБ-СДС освен Росица Кирилова ще влезе и Александър Матеев.

Йордан Цонев пък като водач от ДПС ще влезе и от листата във Враца, освен от тази в Благоевград, и така ще може да освободи място там за друг свой колега.

В 23 МИР пък „Демократична България“ ще вкарат цели 6 депутати, вместо първоначалните трима. За сметка на това, стига да няма преференции, в НС няма да влезе Александър Иванов от ГЕРБ и Емил Георгиев от БСП.

В 24 МИР Георг Георгиев също няма да намери място в парламента, тъй като там ГЕРБ вместо 4-ма вкарват 3-ма депутати. Поради въртележката мандат получава и „Изправи се. Мутри вън!“ и така в НС ще влезе и Арман Бабикян.

10 формации с право на субсидия и партийни офиси

Общо 10 ще са формациите, които ще имат право на субсидия и партиен офис в рамките на мандата на 45-ото народно събрание. Това стана ясно, след като ЦИК обяви окончателните резултати при 100% обработване на протоколите.

6 от формациите са влизащите в следващия парламент. Те ще имат право и на субсидия в размер на 8 лв. за спечелен глас, както и на държавен офис срещу символичен наем.

Първа политическа сила е коалицията ГЕРБ-СДС, която печели 26.18%, което се равнява на 837 671 гласа. Втора политическа сила е „Има такъв народ“ с 564 989 от гласовете, което се равнява на 17.66%. БСП за България се нарежда на трето място, получавайки 480 124, което е еквивалентно на 15.01%. ДПС има 335 701 гласове, които се равняват на 10.49%. Данните при „Демократична България“ са 302 270 гласове, или 9.45%. „Изправи се! Мутри вън!“ пък има 150 221 гласове и 4.72%.
Освен шестте формации, които вкарват депутати в парламента, още 4 партии покриват условието да са събрали поне 1% от гласовете, за да могат да се възползват от държавните привилегии. Така в списъка на силите, които ще получават субсидия, попадат още ВМРО, която остана под чертата за влизане в НС с 3.64% от изборния вот, което се равнява на 116 430, БНО-94 447 гласа, 2,95% от вота, „Възраждане“- със 78 395 гласа и 2,45%, и „Републиканци за България“- с 42 052 гласа и 1,31%.

Тъй като прагът за коалициите за получаване на субсидия е не 1%, а цели 4%, съюзът между „Воля“ и НФСБ, който събра 75 921 гласа, или 2,37% от общия вот, няма да може да се възползва от държавните екстри.

От данни на ЦИК става ясно още, че на изборите в неделя с „Не подкрепям никого“ са гласували общо 55 237 души.

 

Монитор