Избори Събития

Червеният „Титаник“ тръгна от Видин, Росица Кирова доказа какво може АНАЛИЗ

  07.04.2021 12:30             
Червеният „Титаник“ тръгна от Видин, Росица Кирова доказа какво може АНАЛИЗ

Георги Александров

Резултатите от парламентарните избори във Видин, проведени на 4 април, вече са история. Ясни са победителите, победени също не липсват. Има и такива, които се чувстват огорчени. Но така е на всяко състезание. Пък и парламентарният вот не е „Златния Орфей“, за да има награди за всички. 95 кандидати си оспорваха четирите свободни места в 45-ото Народно събрание, което прави по натиск от около 24 души за едно свободно работно място.

Коалицията ГЕРБ-СДС спечели доверието на 33.13% от отишлите до урните гласоподаватели, което се равнява на 12 953. Според анализатори това означава сигурни два мандата в 45-ото Народно събрание – на Росица Кирова и на втория в листата Александър Матеев.

Втора политическа сила във Видинско е БСП с 20.53 на сто или 8 023 гласа. Резултатът на водената от Филип Попов листа осигурява само един мандат в следващия парламент, а крахът на изборите в неделя би трябвало да тежи на неговата съвест.

Припомням, че преди 4 години социалистите имаха двама народни представители, а герберите – 1. На практика Попов влезе в историята като първия капитан на лодката на свободата, която в навечерието на изборите потегли от Видин и преплува 4 денонощия, докато стигне до Силистра. И хората, и активистите на социалистите кръстиха този плавателен съд „червения „Титаник“, а резултатите от изборите в неделната вечер доказаха правотата на това определение. Важното е, че хората около Попов са доволни, въпреки че той успя да намали наполовина присъствието на видинските избиратели в парламента, като намали от двама на един народните им представители. Но това едва ли има значение за хората на „Позитано“ 20, които имат други грижи в момента.

Последният четвърти мандат във Видинско ще бъде реализиран от хората на Слави – за Има такъв народ са гласували 5 836 души или 14.93 на сто. Иво Атанасов заслужи мястото си в народното събрание, което за мнозина в региона е изненадващо.

Извън призовата тройка /и мандатите/ останаха няколко играчи. Станислав Анастасов за пореден път не успя да спечели депутатско място начело на листата от кандидати на ДПС. Движението събра скромните 3 433 гласа, които се равняват на 8.98%. Обединението Демократична България финишира с 1 874 или 4.79 на сто. Новата коалиция Изправи се! Мутри вън спечели доверието на 1 239 души или 3.17%, като зад резултата се крие най-вече харизмата на водача Юлиян Петров. Изненадващо слаб резултат постигна партията на Цветан Цветанов - Републиканци за България. Листата от професионалисти, водена от екскмета на Видин инж. Огнян Ценков събра само 1 188 гласа или 3.04%. Два дни след вота обаче Ценков обеща, че участието в парламентарния вот е било само началото пред формацията, която я чакат още предизвикателства. Списъкът с разочаровани допълва и ВМРО с 1 185 вота или 2.85%. Начело на „войводите“ беше шефът на „Ломско пиво“ Димитър Чукарски, чиито корени са от Грамада, явно не е бил достатъчно убедителен в агитацията.

Гласуването на 4 април може да бъде сравнено с вота от преди 4 години - на парламентарните избори, проведени на 26 март 2017 г. Тогава безспорен победител е е БСП. Социалистите вземат 38.02% или 16 422 гласа. На второ място финишира ГЕРБ с 27.84% или 12 023 бюлетини. Третият резултат е за обединените тогава патриоти – 3 221 души или 7.46%. Това са трите партии, реализирали мандати в 44-ото Народно събрание: БСП с два, а ГЕРБ и патриотите – по 1. Предшественикът на обединението Демократична България събира подкрепата на 1 275 избиратели, което е 2.95 на сто, което е с 300 гласа по-слабо от друга коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“ 1 592 или 3.69%. Преди 4 години 2 575 души са гласували с квадратчето „Не подкрепям никого“, което е събрало 5.95 процента, почти колкото ДПС – 6.09 на сто или 2 632 гласа.

Какво се промени за 4 години?

На първо място ГЕРБ научи, че Владимир Тошев не води структурата към добро, навреме го извади от играта и вкара силен играч като Росица Кирова. Смяната беше с ефекта „с един куршум два заека“, тъй като структурата на Слави в крайдунавския град беше отслабена, а герберите затвърдиха разклатените си позиции. Резултатите не закъсняха – в коалиция със СДС ГЕРБ удвоиха мандатите и резултата си, а Кирова доказа, че е силен отборен играч. Жалко само, че вероятно ще й се наложи да е от страната на опозицията в 45-ото Народно събрание, но пък тази роля не й е непозната, а и е точно за нея. Крахът на червените беше предизвестен и подготвен от тайфуна „Попов“, който успя да разбие партийната структура. Появата на Има такъв народ на политическата карта е по-скоро полъх на промяната и признак, че избирателите искат нови лица и нови партии. Доколко хората на Слави Трифонов ще са носител на тази промяна – това тепърва ще разберем.

Данните от преференциалния вот често показват много. Така е и във Видинско:

ТОП 10 на преференциалния вот

Росица Кирова ГЕРБ-СДС - 1 955
Александър Матеев ГЕРБ-СДС – 1 663
Филип Попов – БСП – 893
Филип Раденовски – БСП – 891
Николай Николов – ГЕРБ-СДС - 859
Иво Атанасов – ИТН – 773
Боян Иванов – БСП - 759
Росен Цветков – ГЕРБ-СДС – 675
Цветан Топчиев – БСП – 585
Адриян Маринов – ДПС – 424

 

 

 

Четете новините за изборите първо в konkurent.bg