Събития

Организират първи шосеен велопоход в Северозапада

  08.04.2021 06:00             
Организират първи шосеен велопоход в Северозапада

Първи шосеен велопоход в Северозапада организират от Спортен Клуб "Бегач". Събитието ще се проведе на 29 май. До момента за участие са се записали над 250 души, като има и участници от Германия и Холандия. Финалът ще е в село Митровци, където участниците ще попаднат в автентичната среда на местния събор. Любопитното е, че в похода има 5 различни дистанции. А защо именно Северозапада са избрали организаторите, обяснява Еленко Еленков председател на спортен клуб "Бегач":

"Организираме, това което ние наричаме, професионално организирани аматьорски състезания. Миналата година направихме един проект, успяхме да намерим финансиране за обиколката на Северозапада. Аз лично - баща ми е от там, има къща до Чипровци - там от 10 години карам колело, самият аз съм запален колоездач. Дълго време като карах си казвам "Тука има толкова малко коли и толкова прекрасни пътища, че трябва да се организира велопоход или велообиколка", не е задължително да е най-професионалното състезание на света. В крайна сметка успяхме да го направим... Към момента има записани 250 човека, което е феноменален успех, според мен е едно от най-големите състезания в България... Не искаме да изключваме никой от нашия клуб и затова направихме 5 дистанции... Планът ми за догодина е това да се превърне в голямо събитие за всички тези общини през, които минава, в тази седмица, която е да привлече много туристи, хората да отседнат, някои може да си купят къщи. Общо взето да съживим и да покажем място като Северозапада - като място за почивка, за активен туризъм".
Петте дистанции са следните:
13 километра от Чипровци до село Митровци.
45 км с 430 метра изкачване през селата Горна Лука, Превала и обръщане на туристическия център на Горни Лом.
75 км със 720 метра изкачване през Биосферния резерват Чупрене и покрай Боровица и село Средогрив.
105 км със 1300 метра изкачване през Белоградчишките скали, местността Венец и село Орешец.
Разходката до язовир Огоста е само загрявката за 155 км през най-красивите части на Северозапада.
Всеки финиширал ще получи медал и грамота за участие, и други символични награди. Принципът на клуба е да не дава парични награди, защото развива аматьорския спорт, и поради тази причина, на шега, наградите за призовите места са: Първо място - 3 литра ракия, Второ място - 2 литра ракия, Трето място - 1 литър ракия. Ракията е предоставена от местен производител, добави още Еленко Еленков и сподели, че се набират и доброволци, които да съдействат в провеждането на събитието. Записването както за участие, така и за доброволец става на сайта на  Велопоход в Северозапада. 
Ако живеете в някое от тези населени местата - на 29 май отворете сайта, вижте откъде ще мине похода и по кое време ще е при вас, застанете, наблюдавайте шествието и окуражете участниците с аплодисменти, призова Еленко Еленков, като допълни, че такова нещо в Северозапада досега не се е случвало.