Здраве Лайфстайл

Виното е полезно за здравето на очите

  07.04.2021 16:20             
Виното е полезно за здравето на очите

Няколко чаши алкохол седмично, особено червено вино, са полезни за здравето на очите и могат да помогнат за намаляване на риска от операция на катаракта, съобщи ЮПИ, цитирайки британски специалисти.
"Фактът, че резултатите ни са особено изявени у почитателите на виното, насочва към защитната роля на полифенолните антиоксиданти" - каза ръководителят на изследването Шарън Чуа от Института по офталмология към Лондонския университетски колеж.

Екипът й отбелязва, че люспите на гроздето са особено богати на антиоксиданта ресвератрол и други полезни съставки, наречени флавоноиди.
Ако алкохолът е повече обаче и човек се черпи всеки ден, полза за очите няма. При закоравелите пиячи рискът от катаракта нараства.
Учените са проследили за изследването 490 000 души във Великобритания. След като са отчели известните рискови фактори - възраст, пол, етнос, тегло, тютюнопушене, диабет, те са установили, че хората, които пият 6,5 стандартни чаши вино седмично, по рядко се нуждаят от операция на катаракта. В сравнение с въздържателите или почитателите на други напитки, вероятността пиещите вино да стигат до операция на катаракта е от 14 до 223 процента по-малка.

Учените отбелязват, че резултатите им не означават причинно-следствена връзка, а само силна зависимост между консумацията на алкохол и катарактите.
Катарактата обикновено се появява с възрастта. При нея прозрачната леща на окото се замъглява.

"Катарактите са една от водещите причини за обратима слепота и неясно зрение в света" - каза д-р Матю Горски, офталмолог от "Нортуел хелт" в Ню Йорк, който не е участвал в изследването. "Единственият начин за лечението им е операционен. Той е нискорискова, бърза и ефикасна процедура за подобряване на зрението".