Спорт

Мобилни турнири по електронни спортове

  31.03.2021 13:30             
Мобилни турнири по електронни спортове

Видео игрите отдавна не са обичаен начин за забавление. Времето, в което ходихте на зала за поредния гейминг маратон с приятели за разнообразие на скучното ежедневие, или за събиране вкъщи за приятелски турнир ей-така за кеф, отмина. Днес, видео игрите са много повече от това.

Видео игрите са на път да се превърнат в реална спортна дисциплина. Между другото, това не е теория или предположение, подкрепено от изключително силно увеличаващия се интерес към турнирите, посветени на видео игрите, които на практика днес наричаме електронни спортове. В момента това е предложение, което се обсъжда в Олимпийския комитет. И е напълно възможно видео игрите, тоест електронните спортове да се превърнат в официална дисциплина в някое от бъдещите издания на Олимпийските игри. Защото в крайна сметка, решението за подобно официализиране на нов спорт зависи основно от степента и численото измерение на интереса към него. А интересът към електронните спортове съвсем не е малък…

Букмейкърите като основоположници на възприемането на видео игрите като видове спорт

Точно така, именно те, любимите ви букмейкъри, в които обикновено залагате на футбол или тенис, създадоха основание да мислим, че турнирите по видеогри от типа Dota 2 е вид на спорт. На него залагаме то доста години. И от доста години в областта дори се провеждат не просто квартални или регионални турнири, а главозамайващи по своята численост и спонсорско участие състезания. Съществуват интернационални турнири по електронни спортове. И на тях можете да залагате реални пари, респективно да спечелите реални пари, във водещите букмейкърски сайтове, но и в техните апликации и мобилни версии, каквато например е известната у нас Bwin мобилна версия. На практика дори в един конкретен период миналата година електронните и виртуалните спортове бяха единствената опция за залози в букмейкърите, които страдаха от липса на реални спортни събития поради реалната заплаха от това света да спре заради covid-19.

Особености на мобилните турнири по електронни спортове

Ако идеята да заложите на това кой ще спечели в следващия национален или европейски турнир по Dota 2 през смартфона си ви изкушава, ще ви дадем няколко насоки в този аспект. Първо, нека споменем, че Dota 2 не е единствената игра, в която се провеждат турнири по дигитални спортове. Тя просто е най-известната. Затова и я споменахме. Други игри, на чиито краен победител можете да поставите своя мобилен залог, са LoL, StarCraft, Steep, CS (Counter-Strike), Quake, Warcraft и много други. Ако сте запалени в темата, често ще споменавате името Epic Games. Това е името на разработчика, чиито видео игри често се превръщат в електронни спортове с най-мащабните световни турнири, респективно с множество регионални събития.

Как да залагаме на електронен спорт през мобилна апликация?

  • Изберете си букмейкър, който включва в програмата си и залози на електронни спортове. Проверете дали мобилното му приложение включва тази секция от декстоп версията.
  • Изберете си електронен спорт, който разбирате. Или казано на друг език, заложете на видео игра, за която поне сте чували и с чиито правила сте наясно.
  • Турнири по електронни спортове се провеждат доста често – поне на регионално ниво – не само защото организацията за такива събития е по-лесна по сравнение с тази на един мач, например, но и защото интересът от страна на инвеститорите към тази нова дисциплина е изключително голям, респективно те самите проявяват инициатива да организират събития.
  • Вашата задача в прогнозирането е, разбира се, да посочите крайния победител, но съществуват и други типове залози, например кой ще завърши последен.
  • Както е и в останалите спортни дисциплини, и тук за вас е важно да се осведомите предварително кои са ключовите фигури в електронните спортове и конкретно кои са най-добрите в дадените видео игри.
  • От тук насетне, следва лесната част – използвате мобилното приложение за залог точно както го ползвате за залагане на футбол. Трябва да изберете вид залог, както и стойността му. Имайте на предвид, че много от турнирите по електронни спортове са доста дълга продължителност. И може да трябва да чакате повече, отколкото чакате и са свърши един тенис мач.

Успех!