Крими

Пуснаха под домашен арест убиеца от Громшин

  26.02.2021 14:16             
Пуснаха под домашен арест убиеца от Громшин

Окръжният съд в Монтана постанови убиецът от Громшин – 67-годишният Николай Н. да остане под домашен арест. В сряда след обяд в центъра на село Грошин Николай уби с нож 66-годишния си братовчед Любен Н. До трагедията се стигна след спор за имоти.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка – задържане под стража, тъй като за престъплението, което е извършил, законът предвижда дзатвор от 10 до 20 години. Обвинението се опасява, че обвиняемият може да се укрие, или да извърши друго престъпление.

Защитата помоли съда за по-лека мярка с мотива, че престъплението не е умишлено, а трагичен резултат от битов скандал при опит за самозащита като представи и медицински документи за влошено здравословно състояние на Николай. По-лека мярка поиска от съда и обвиняемият. „Аз съм кротък човек, това което направих е от страх и при самозащита. Имам болна жена, 4 деца и 8 внуци, грижа се за тях, макар, че и аз съм зле!", каза пред съда Николай.

След като се запозна с доказателствата по делото и изслуша страните съдът остави без уважение искането на прокуратурата. От изискваните по закон предпоставки за вземане най-тежката мярка за неотклонение не е налице опасност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление, в документите по делото няма сведения той да е криминално проявен, има постоянен адрес, в напреднала възраст е и освен това е с влошено здравословно състояние, заяви съдът и определи втората по тежест мярка за неотклонение - домашен арест.

Определението на съда може да се протестира и обжалва в 3 дневен срок.