България

Учениците с две ваканции през пролетта?

  26.02.2021 21:40             
Учениците с две ваканции през пролетта?

Две вместо една ще са пролетните ваканции на учениците тази година. Това стана ясно още онзи ден, но днес бе потвърдено и от министъра на образованието Красимир Вълчев. Учениците ще могат да си отдъхнат от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май, поясни в Шумен просветният министър, където официално откри нови STEM центрове за иновативно обучение в две училища.

Предложението все още не е окончателно одобрено, но вече се обсъжда. То имало и предимства - че ще има една по-кратка и една по-дълга ваканция, освен това се обхващали и дните около Гергьовден.

"Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани", коментира просветният министър.

По думите му няма да има промени в образователния материал, тъй като няма тематично изоставане за учениците от 12 клас, които ще завършат средното си образование тази година и им предстоят матури.

Преди ден Отрасловият към МОН също предложи да има две ваканции, но с други дати - от 18 до 21 март, и от 29 април до 9 май. Идеята е да се облекчи натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и обучение в електронна среда.

Засега по графика за тази учебна година пролетната ваканция е предвидена от 3 до 11 април за учениците от 1-ви до 11-и клас, само за 12-и клас е малко по-кратка - от 8 до 11 април.

Иначе в Шумен просветният министър откри два STEM центъра - в средните училища "Йоан Екзарх Български" и "Трайко Симеонов". Това са първите от общо пет технологични училищни центрове в Шуменска област. Изградени са с финансиране по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда".