България

Второкласници объркаха министър Вълчев с румънската кинозвезда Адриан Нартеа

  26.02.2021 16:30             
Второкласници объркаха министър Вълчев с румънската кинозвезда Адриан Нартеа

Ученици от втори клас в СУ "Трайко Симеонов" в Шумен припознаха във внезапно влезлия в класната им стая министър на образованието Красимир Вълчев румънската кинозвезда Адриан Нартеа. "Деца, знаете ли кой е този господин?" - попита директорката на училището в желанието си да разведри обстановката. След кратка неловка пауза едно от децата изстреля" "Адриан" и развесели самия министър. Адриан Нартеа изпълнява главната роля в сериала "Влад", който в момента върви по бТВ и видимо е популярен и сред учениците.

Министър Красимир Вълчев пристигна в Шумен за откриването на два центъра за STEM обучение в СУ "Йоан Екзарх Български" и в СУ "Трайко Симеонов". Центровете фокусират на едно място философията за съчетаване наука, технология инженерство и математика. "Факт е, че когато учениците са в модерна среда, мотивацията им за учене е по-висока. В днешно време те учат от електронни устройства. Това не са просто модерни кабинети, а цял модел на учене." - коментира министърът при откриването на проекта в СУ "Йоан Екзарх Български", кръстен "Утреландия". 

"Това е най-голямото предизвикателство за нас учителите. Да можем да проявяваме инициативност, проактивност и най-вече отговорност да харчим парите ефективно и целеполагащо, да оправдаваме това, което наричаме "наливане на пари в образованието". Този STEM център е съчетан с още една програма "Библиотеката като образователна среда". Тук се опитваме да съчетаваме науките за духа и науките за природата, така, че децата да бъдат образовани и достойни за своето време." - коментира при откриването на "Утреландия" директорката на СУ "Йоан Екзарх Български" Валентина Тодорова.

"Вложени са много усилия, материалната база е прекрасна, поздравления за кмета на община Шумен, който е реализирал успешните проекти, но поздравления също така и за училищните ръководства и училищните екипи. Това, което видях е много креативност, иновативност, желание да направят нещата по различен начин. Това е начинът да мотивираме децата да бъдат в училище, да учат, а също така да мотивираме и интереса им да учат математика и физика в STEM центровете. Прекрасни центрове са направили, разширили са ги и към изкуствата, виждам че полагат усилия по отношения на безопасността на движението по пътищата, една много важна политика, на която залагаме през последните години. Видях и политики за здравословно хранене, много силен акцент върху спорта.".

В "Трайко Симеонов" министър Красимир Вълчев връчи символично постоянния трудов договор на Светослав Маджаров. Маджаров е млад учител, който първо опитал сам и със семейството си да работи в чужбина. "Още като младеж опитах да замина в Англия, втори път пак там вече с жена ми. При повторна грешка разбрах, че не ми е мястото в чужбина, тежа си тук, реших да се боря въпреки трудностите. Но най-важоното за мен е - имам детенце на година и половина, той е моят стимул и аз да остана и да направя така, че и той да остане в държавата." - коментира учителят, който е завършил "Теория и методика на физическото възпитание" в Шуменския университет "Константин Преславски". /Монитор