Събития

Строят детско рибарско селище „Синьо лято" край Монтана СНИМКИ

  25.02.2021 06:00             
Строят детско рибарско селище „Синьо лято\

Детско селище „Синьо лято" ще има на  язовир „Долна вода" край монтаското село Студено буче. Това става възможно благодарение на дарители, физически лица и Ротари клуб – Монтана. С парите ще бъдат купени бунгала за децата, които вече две години се събират на брега на язовира да ловят риба, да играят и да научават интересни факти за дивите животни.

Лагерите „Синьо лято" се организират от 2019 година през юли и август от ловно-рибарското дружество „Огоста" в Монтана, общинския съвет за наркотични вещества, БЧК. В продължение на седмица деца от различни възрасти се учат как се лови риба, какви диви животни населяват района, как да оказват първа помощ при инцидент по време на излет сред природата. До момента през лагерите са преминали 160 деца от 1 до 11 клас, съобщи председателят на ловно – рибарското дружество „Огоста" адвокат Владо Цветков, който е и президент на Ротари – Монтана.

Язовирът край село Студено буче се стопанисва от ловците и рибарите от 5 години насам. Общината им го предоставила безвъзмездно.

„Имаме отговорности към децата си и към хората в този град. Заради това преди две години решихме да организираме тази инициатива и тя предизвика голям интерес сред децата и родителите.", коментира шефът на рибарите – художникът Владо Цветков.

През това лято децата ще имат на разположение и бунгала. Там ще могат да си почиват, да общуват и да се забавляват заедно.

„Инициативата в Монтана е единствената в страната и ние много се гордеем с нашите членове, които успяха да постигнат това. Главната ни задача е да върнем децата в природата, да им помогнем да изоставят за ден компютъра и телефона и да бъдат навън. В Монтана това се прави.", коментира шефът на Ловно-рибарския съюз инж. Васил Василев.