Лайфстайл

Безотказни домакински трикове от времето на баба

  25.02.2021 16:20             
Безотказни домакински трикове от времето на баба

Някои домакински трикове са толкова гениални, че се предават от поколение на поколение. Има и такива, които макар и достатъчно успешни, понякога се забравят.

„Мила“ ви припомня няколко напълно полезни трика, които са били популярни сред нашите баби.

Цветята във вазата ще са по-дълго свежи, ако поставите половин аспирин във водата

Аспиринът предотвратява гниенето на стъблата във водата и помага за запазването на хризантемите, карамфилите, гладиолите и розите. Що се отнася до нарцисите, по-добре е да добавите щипка сол към водата, а за далиите използвайте оцет.

Прегоряла мазнина в тиган може лесно да се почисти със солена вода

Може лесно да почистите и най-мазната мазна повърхност без специални почистващи препарати. Напълнете с вода съда, който има нужда от чистене, и добавете няколко супени лъжици сол. Оставете да вари 15-20 минути.

Може да почистите боядисаните си пръсти със сок от лимон

Всеки, който обича да готви със цвекло, се е сблъсквал с оцветено в червено пръсти. Същото важи и за приготвянето на сок от горски плодове. За да изчистите кожата си, използвайте лимонов сок. Разрежете лимон на две и търкайте, докато епителът се изсветли.

За да избегнете разтрошаването на хляба, потопете ножа в кипяща вода

За да сте сигурни, че пресният хляб няма да се разпада при рязане, първо натопете ножа в кипяща вода. Може също да излеете врящата вода върху него. След това избършете острието и нарежете съвършено гладки филийки.

Картофите помагат при ухапвания от насекоми

Вземете малък картоф, измийте го и го разполовете. Прикрепете отрязаната страна към почистеното ухапване или ужилване и я фиксирайте с бинт.

Картофите намаляват сърбежа и възпалението и спомагат за овлажняване на раната, което увеличава скоростта на зарастване. Те помагат при всякакви ухапвания и раздразнения.

Източник: Мила.бг