Здраве Лайфстайл

7 ясни знака, че спазвате неподходяща за вас диета

  26.02.2021 07:30             
7 ясни знака, че спазвате неподходяща за вас диета

Почти всяка диета обикновено включва комбинация от контролиране на порциите, ограничаване на нездравословните храни в полза на по-здравословните и идентифициране на екологични и емоционални тригери, които водят до преяждане.

Много диети не водят до такива промени в начина на живот, защото те просто са трудни за поддържане в дългосрочен план или дори след като сте достигнали целта си. Ако постоянно пробвате различни начини за отслабване, а то е временно явление или изобщо не се случва, проверете за тези признаци, които ще ви подскажат дали хранителният режим, който практикувате, е подходящ за вас.

Застанали сте на челна стойка заради нея

Диета, която не отговаря на вашите нужди или ежедневие, е олицетворение на лоша диета. Не може да си представите неделна вечеря без печено месо? Тогава ще ви бъде трудно да следвате вегетариански или веган план.

Или пък ако сте избрали диета, ястията за която отнемат твърде много време, което вие така или иначе не притежавате.

Елиминира цели групи храни

Повечето диетолози ще ви кажат, че няма храна, която никога не трябва да ядете, но очевидно има много храни, които трябва да ядете много рядко. Диетите, които забраняват макронутриентите изцяло, например въглехидратите, обикновено са неустойчиви в дългосрочен план и са признак за лоша диета. В случая на въглехидратите те са от съществено значение за осигуряването на енергия, наред с други неща. Разбира се, може да ги зарежете за седмица или две и вероятно ще бъдете наред. Но ако това е основната причина за отслабване, а не намаляването на калориите или редуцирането на порциите, то със сигурност ще започнете да качвате отново килограми, щом захапете следващия геврек.

Не отслабвате скоро след като започнете

Ако кантарът не помръдва или дънките ви не се изхлузват малко по-лесно след няколко дни, може да се твърди, че диетата, която правите, не е за вас. Неотдавнашно проучване на Университета във Флорида показва, че жените с наднормено тегло, които отслабват бързо, имат по-голям успех за поддържане на килограмите. Дори загубата на първоначално водно тегло може също да ви мотивира да се придържате към план, който в крайна сметка ще изгори съхраняваните мазнини.

Не може да вечеряте с приятели и семейство

Колко често се храните, защото хората около вас са гладни? Вашите колеги решават да хапнат на обяд, така че и вие се нареждате на опашката. Приятелите, с които вечеряте, решават да започнат с някои мезета и вие се присъединявате към тях. Партньорът ви поръчва десерт, а в чинийката има две лъжици. Познато ви звучи, нали? Рестриктивният хранителен план, който не ви позволява да се наслаждавате на ястия, независимо дали ви изкушават навън или ви намигат от домашното меню, което приготвяте за семейството си, може да се окаже лош план за подходяща за вас диета.

Не ви насърчава да спортувате

Все по-известна тайна е, че упражненията са надценени, когато става дума за отслабване. Всъщност самото упражнение води до по-малко от 3 процента намаление на общото телесно тегло. Въпреки това диетите, които се хвалят, че не е нужно да спортувате, са съмнителни. Физическата активност може да се похвали с десетки, ако не и стотици ползи за здравето, отделно от загубата на тегло - подобряване на инсулиновата резистентност, предотвратяване на безсъние, подобряване на белодробната функция, повишаване на енергията, укрепване на костите, предотвратяване на хронична болка и други.

Прави ви гладни, мрънкащи или досадни

Отслабването е трудно, но не трябва да се усеща като нещо мъчително. Ако сте прекалено гладни, вероятно не консумирате достатъчно калории или консумирате само такива, които не ви засищат (като тези от зеленчуци, богати на фибри). Ако сте мърморещи, може да не получавате достатъчно въглехидрати. Повечето експерти по хранене приемат дневна доза тъмен шоколад като здравословен начин да се поглезите. Ако диетата прецаква настроението ви, ще бъде по-лесно да се поддадете на емоционално хранене, ако сте имали лош ден в офиса или сте имали пререкания с половинката си.

Не получавате други ползи за здравето

Ако свалите известно количество килограми, има вероятност някои здравни показатели да се подобрят. Холестеролът, кръвната захар, кръвното налягане или хроничните симптоми на болка са пример за това. Ако диетата ви се справя само с отслабването без положителни промени по някой от тези други проблеми след няколко месеца, това не е най-здравословният начин да отслабнете.

Източник: Мила.бг