Свят

Световни катастрофи, които могат да се случат във всеки един момент

  23.02.2021 20:20             
Световни катастрофи, които могат да се случат във всеки един момент

Мислили ли сте някога, че съществуват опасности от глобален мащаб, които заплашват цялото човечество? Днес ще засегнем темата за бедствията, които могат да се случат във всяка секунда.

Изригване на супервулкан
Нашата планета е дом на огромен брой живи същества и растения, това са ароматни зелени полета, лазурни езера, живописни гори. Но не трябва да се забравя за планините: те крият една от най-големите опасности.
Изригването на вулкан е ужасна сила, която причинява разрушения и отнема десетки или дори стотици животи, но съществува и понятието супервулкан - с този термин се наричат вулканите, чиито изригвания ще имат ужасни последици, включително изменение на климата.
Науката познава около 20 такива вулкана, половината са в Америка, останалите са разпръснати из Европа, Япония и Индонезия.
Последното изригване на супервулкан се е случило преди 26,5 хиляди години в Нова Зеландия - тогава са излезли огромно количество пепел и други токсични вещества. Дъждове от сярна киселина след това са се изсипвали по цялата планета за още 6 години, облаци прах дълго време скривали слънцето, причинявайки нещо като ядрена зима. Човечеството е пострадали сериозно от тази катастрофа.
Описаните последици са само част от това, което човечеството може да очаква: парников ефект, загряване на планетата, цунами, големи разрушения на сушата, необичайно силни валежи, супер наводнения и смъртоносни урагани от вулканични газове, скали и пепел - всичко това може да стане реалност.
Вземете например калдерата Йелоустоун. Това е един от най-известните супервулкани и неговото изригване ще създаде огромни количества лава и пепел. Те ще бъдат достатъчни, за да се покрие всеки голям град със слой от изхвърляните вещества от няколко километра.
В стратосферата смес от прах и газове ще се съединят в платно, слабо пропускливо за слънчева светлина, това ще предизвика земеделска криза: дърветата няма да цъфтят, плодовете няма да узреят, животните няма да имат какво да ядат, защото количеството растителност ще намалее.
Единствената утеха е, че супервулканите изригват изключително рядко: калдерата Йелоустоун изригва преди 640 хиляди години, но средно изригванията се случват веднъж на 100 000 години. Просто е невъзможно да се предскаже точно вулканичното изригване.

Гигантско свлачище
Веднъж на 100 000 години на Хавайските острови се случва мащабно унищожаване на вулканичните скали: невероятна маса от земя, камъни и прах се движи с голяма скорост, убивайки и унищожавайки всичко живо. Попадайки във водата, подобни свлачища причиняват най-тежките цунами, които предизвикват разрушение по цялата планета.
Най-вече човечеството трябва да се страхува от разрушаването на стените на вулкана Килауеа: той се намира на остров Хавай и е най-активният вулкан в региона.
Самият факт на постоянни изригвания поражда безпокойство, защото дори и малкото разклащане може да задейства нестабилната скала. Ако това се случи, 12 000 км3 почва ще се срути с голяма скорост в океана, причинявайки цунами, което може да удари цялото западно крайбрежие на Северна Америка.


Цунами от север
Цунами се образува и когато дадено явление измества твърде много вода, например разрушаването на леда в северната част на нашата планета.
На 9 юли 1958 г. Аляска е шокирана от земетресение с магнитуд 7,8: сами по себе си трусовете с такава сила могат да бъдат много разрушителни, но тогава земетресението е предизвикало мощно свлачище: 30 милиона м3 скали и лед паднали в залива, създавайки вълна с височина 520 метра!
На 17 юни 2017 г. необичайно голямо свлачище се е спуснало в северозападната част на Гренландия: лед, сняг и парчета скала паднали от височина около 1000 метра директно във водата, образувайки вълна с височина над 100 метра.
Изменението на климата на планетата води до факта, че ледниците се топят, откриват се все повече скали и никой не знае кога ще настъпи следващото свлачище и колко опустошително ще бъде.

Земетресение в разлома Каскадия
Съществува такова понятие като зони на субдукция: това са места на нашата планета, където някои блокове от земната кора са потопени под други. Най-често те са причина за сеизмична активност и вулканични изригвания.
Зоната на субдукция Каскадия е разположена по протежение на западното крайбрежие на САЩ и Канада, опасна линия, простираща се на хиляда километра от остров Ванкувър до Северна Калифорния.
Приблизително веднъж на всеки триста години тук се случва голямо земетресение с магнитуд 9 или 10, а последното земетресение е регистрирано през 1700 година.
През февруари 2016 г. в района е регистрирана мащабна концентрация на въглероден окис. Експертите смятат, че това е ясен знак за предстоящо земетресение.
Земетресението ще доведе до промяна в земния релеф: крайбрежната зона в близост до разлома ще се уталожи, крайбрежието ще бъде покрито от вълна с такава невероятна големина, каквато човечеството все още не познава.

Глобално затопляне
Повечето хора подценяват заплахата от глобалното затопляне и не разбират колко остър е проблемът. В продължение на почти две десетилетия температурата на планетата непрекъснато се увеличава: според експерти, всяко ново десетилетие тя е постоянно по-висока от температурата от миналото.
През последните петдесет години температурата в Арктика се е увеличила с 5 градуса, поради което ледниците и вечните замръзнали райони изчезват, площта на ледовете в Арктика вече е намаляла с повече от 25 процента в сравнение с 1970 г. и дебелината от леда е намалял почти наполовина.
В резултат на това се получава повишаване на нивото на световния океан, промяна на валежите, увеличаване на площта на пустините. Температурните промени ще доведат до изчезване на животните, хората ще загубят местата си за живеене и ще се сблъскат с липса на храна, тъй като ще бъде по-трудно да се получи реколта.
Възможно е дори затоплянето да доведе до глобално изпускане на въглероден диоксид от световния океан и нашата планета ще стане толкова непригодна за живот, колкото Венера.

Превод и редакция: БЛИЦ