Свят

Съпругата на мексиканския наркобос Ел Чапо беше арестувана

  23.02.2021 11:46             
Съпругата на мексиканския наркобос Ел Чапо беше арестувана

Съпругата на мексиканския наркобос Хоакин „Ел Чапо“ Гусман беше арестувана вчера в САЩ по обвинения в наркотрафик, предаде ДПА, като се позова на американското министерство на правосъдието.

Ема Коронел Айспуро, която е с двойно гражданство, е обвинена че е била част от мрежа за внос на кокаин, метамфетамин, хероин и марихуана в САЩ. Освен това тя е винена, че е помагала на Гусман в опита му да избяга от затвора „Алтиплано“ в Мексико през 2015 г. през серия от тунели. Гусман беше бос на картела „Синалоа“ в продължение на 25 години.

Според американските власти Ема Коронел планирала още едно бягство на Гусман от затвора през 2016 г., след като той е отново арестуван. В момента Гусман се намира в затвор в американския щат Колорадо при изключително строг режим. Той беше екстрадиран от Мексико н САЩ през 2017 г., за да бъде изправен пред правосъдието. Споразумението по екстрадирането му включва да не бъде осъждан на смърт.

През февруари 2019 г. съдът го призна за виновен по 10 обвинения, сред които участие в престъпна организация, производство и трафик на кокаин и хероин, пране на пари и употреба на огнестрелно оръжие.