Свят

Грузия с нов премиер, задържаха лидера на опозицията

  23.02.2021 10:22             
Грузия с нов премиер, задържаха лидера на опозицията

Грузинският парламент одобри снощи за нов премиер на страната Иракли Гарибашвили, предаде АП. До вота се стигна заради оставката на премиера Георгий Гахария миналата седмица след съдебно решение във вразка с ареста на виден опозиционер.

Гарибашвили, който беше военен министър с кабинета на Гахария, а преди това беше и премиер между 2013 г. и 2015 г. беше одобрен с 89 гласа „за“ и само 3 „против. Кандидатурата му е издигната от управляващата партия „Грузинска мечта“.

Гахария подаде оставка в четвъртък, след като съд в Тбилиси постанови лидерът на опозиционната партия Обединено национално движение Ника Мелиа да бъде поставен в предварителен арест. Мелиа е обвинен, че е организирал „масово насилие“ по време на антиправителствените протести през 2019 г.

Според Гахария обаче арестуването му може само да задълбочи политическата криза в страната. След оставката на премиер от вътрешното министерство обявиха, че засега няма да арестуват Мелиа.

Въпреки това Мелия беше задържан тази сутрин при полицейска операция в централата на оглавяваната от него партия. Като причина за ареста му се посочва, че той не е платил гаранцията в размер на 40 хиляди лари (над 12 хиляди долара), за да остане на свобода по делето за безредиците от 2019 г., когато бе направен опит за щурм на парламента. Мелиа отхвърля обвиненията и твърди, че е съден по политически причини.

До политическата криза в страната се стигна след параламентарните избори през октомври, спечелени „Грузинска мечта“ с 48 процента от гласовете. Обединеното национално движение, което получи 27 процента, отказа да признае резултати и поиска нови избори.